U CRNOJ GORI 23 SERTIFIKOVANA HOTELA

Hoteli Palma i Grbalj dobili sertifikate Travelife

Iz UNDP-a, NTO-a i Ministarstva su kazali da poštovanje 'zelenih' standarda ne samo što omogućava hotelijerima da uštede, već im pruža i marketinšku prednost
1333 pregleda 0 komentar(a)
Hotel Palma, Foto: UNDP
Hotel Palma, Foto: UNDP

Hoteli Palma iz Tivta i Grbalj iz Budve najnoviji su u nizu onih koji su dobili međunarodne sertifikate Travelife, odnosno Ekološki znak Evropske unije (EU).

Iz Kancelarije Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), Nacionalne turističke organizacije (NTO) i Ministarstva održivog razvoja i turizma saopšteno je da u Crnoj Gori postoje 23 sertifikovana hotela, ali da broj zainteresovanih i onih u procesu sertifikacije konstantno raste.

“Koncept 'zelenih' hotela podrazumijeva racionalnije trošenje resursa struje i vode, zaštitu životne sredine, popularisanje koncepta održivog saobraćaja i redukciju otpada koji hotel proizvodi. Tu spada i korišćenje netoksičnih sredstava za čišćenje i, uopšte, briga o zaštiti životne sredine”, navodi se u zajedničkom saopštenju.

Iz UNDP-a, NTO-a i Ministarstva su kazali da poštovanje 'zelenih' standarda ne samo što omogućava hotelijerima da uštede, već im pruža i marketinšku prednost.

Oni su dodali da ne treba izgubiti iz vida činjenicu da pojedini gosti kojima je očuvanje životne sredine važno, radije odsijedaju u hotelima koji poštuju 'zelene' standarde i spremni su za to i više da plate.

“Poslovanje u skladu sa principima očuvanja životne sredine, racionalnog korišćenja resursa i stalnog unapređenja kvaliteta ponude su preduslovi za dobijanje zelenog pečata – ekološkog sertifikata održivosti. Prednosti ekosertifikovanih hotela se ogledaju u poboljšanju kvaliteta ponude, uštedi troškova i pozicioniranju na tržištima zapadne i sjeverne Evrope”, dodaje se u saopštenju.

Ekološki osvješćeni turisti očekuju, kako su rekli, visok kvalitet usluge, pun doživljaj destinacije zbog čega su i spremni da izdvoje više novca za boravak u sertifikovanom smještaju.

Sertifikovani hoteli prepoznati su po ekonomičnom poslovanju što ih čini značajnim partnerima u očuvanju prirode i borbi protiv klimatskih primjena.

NTO i Ministarstvo održivog razvoja i turizma obezbjeđuju finansijska sredstva za uvođenje ekoloških sertifikata sertifikata Travellife i EU Ecolabel u partnerstvu sa Kancelarijom UNDP, a u okviru projekta Razvoj niskokarbonskog