Da li je Vlada spremna da promijeni obračun zarada

Kada će biti objavljeni podaci o prosječnoj zaradi u Crnoj Gori prema administrativnoj metodologiji odnosno, na osnovu stvarno isplaćenih zarada?
3643 pregleda 1 komentar(a)
Zgrada Vlade Crne Gore, Foto: Luka Zeković
Zgrada Vlade Crne Gore, Foto: Luka Zeković

Umjesto nastavka debate o razlikama u terminu “isplaćenih” i “obračunatih” zarada i obimu onoga što se statistički računa kao zarada u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini, predlažem Ministarstvu finansija da odgovori na nekoliko pitanja:

1. Kada će biti objavljeni podaci o prosječnoj zaradi u Crnoj Gori prema administrativnoj metodologiji odnosno, na osnovu stvarno isplaćenih zarada? Programom statistike za ovu godinu predviđeno je probno računanje zarada i po ovoj metodologiji, koja se računa u mnogim zemljama, što je tražio Socijalni savjet na zahtjev sindikata.

2. Da li je Ministarstvo finansija saglasno da se promijeni metodologija određivanja iznosa zarada za izračunavanje prosječne zarade, odnosno da se koristi zarada za redovno radno vrijeme bez ostalih naknada (topli obrok, prevoz, regres,...), kao što je to određeno u mnogim zemljama? Da li su saglasni da se uvede i obračun medijalne neto zarade?

3. Da li je Ministarstvo finansija saglasno da se promijeni način obračuna koeficijenata za penziju, kako najznačajniji uticaj ne bi imala razlika između zarade zaposlenog i ovako izračunate prosječne zarade, jer takav obračun umanjuje iznos buduće penzije za većinu penzionera s obzirom da oko 75 odsto zaposlenih ima platu manju od ovako izračunate prosječne zarade?

4. S obzirom da je u toku izbor novih članova Savjeta statističkog sistema Crne Gore i da ih imenuje ministar finansija, da li je za ovo ministarstvo prihvatljivo da se za članove imenuju i predstavnici sindikata i da rad te institucije bude javan i transparentan?

Novinar “Vijesti” Goran Kapor

Bonus video: