Rašović traži tri miliona od države i Lješkovićeve

Vrijednost parnice utvrđena je juče na početku pripremnog ročišta kod sudije Faruka Mušovića. Tužilac od tuženih traži da mu 1,5 miliona isplate solidarno zbog pričinjene štete, tokom stečajnog postupka, koji za Mall group traje od marta 2016. godine, kao i dodatnih 1,5 miliona eura na ime izgubljene dobiti
5204 pregleda 1 komentar(a)
Upitna nadležnost suda: Privredni sud, Foto: Savo Prelević
Upitna nadležnost suda: Privredni sud, Foto: Savo Prelević

Suvlasnik firme Mall group u stečaju Goran Rašović tužio je Privrednom sudu stečajnu upravnicu Sanju Lješković i državu Crnu Goru radi nadoknade pričinjene štete, i tužbom traži da mu tuženi solidarno isplate tri miliona eura.

Vrijednost parnice utvrđena je juče na početku pripremnog ročišta kod sudije Faruka Mušovića. Tužilac od tuženih traži da mu 1,5 miliona isplate solidarno zbog pričinjene štete, tokom stečajnog postupka, koji za Mall group traje od marta 2016. godine, kao i dodatnih 1,5 miliona eura na ime izgubljene dobiti.

Firma se bavila izgradnjom stambenih i nestambenih objekata, a stečaj je pokrenut zbog nevraćanja kredita.

U odgovoru na tužbu advokatica Snežana Jović, koja zastupa stečajnu upravnicu Lješković zatražila je da se tužba odbije, a tužilac nadoknadi troškove parničnog postupka. Njen punomoćnik Dražen Šundić, koji je juče na ročištu mijenjao advokaticu Jović, tražio je da se pripremno ročište odgodi kako bi se mogao izjasniti na dodatne dokaze koje je juče tokom ročišta predložio Rašović.

Sudija Mušović je to prihvatio i ročište odgodio za 10. septembar. Samostalna savjetnica drugotužne države, iz Kancelarije zaštitnika movinsko pravnih interesa Crne Gore, Sandra Filipović istakla je da je sporna aktivna legitimacija tužioca i pasivna legitimacija na strani drugotuženog, ali i ukazala da je upitna nadležnost Privrednog suda u ovoj parnici.

Rašović je prije nekoliko mjeseca podnio krivičnu prijavu Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici protiv stečajnog sudije Privrednog suda Miodraga Anđelića, vještaka ekonomske struke Saše Zejaka i advokatice Snežane Jović, koje sumnjiči da su naknadno sačinili, odnosno, „fabrikovali“ izvještaje kojih prethodnih godina nije bilo u spisima predmeta.

Anđelić, Zejak i Jović ranije nijesu željeli za “Vijesti” da komentarišu podnijetu prijavu i tvrdnje Rašovića.

Sud odbio saslušanje sudija Jovanića i Anđelića

Sudija Faruk Mušović odbio je juče odmah zahtjeve Rašovića da se saslušaju kao svjedoci predsjednik Privrednog suda Blažo Jovanić i stečajni sudija u predmetu za Mall group Anđelić iz razloga “što sudije sve što imaju da kažu govore u formi zaključaka, rješenja i presuda”.

Naknadno će Privredni sud odlučiti o predlogu tužioca za sprovođenje građevinskog i finansijskog vještačenja, pribavljanja dokumentacije od Sekretarijata za prostorno planiranje i izgradnju u Herceg Novom, kao i o saslušanju Saše Zejaka, Tamare Gredić, kao i advokata Snežane Jović, Petra Minića i Vladana Dumića.

Bonus video: