Što prije usvojiti povoljnosti kroz dopune Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju

"Jedna četvrtina najlošijih godina tokom radnog staža biće izuzeta iz obračuna penzija. Druga važna norma koja će stupiti na snagu 1. junuara je da će najniža penzija iznositi u Crnoj Gori iznositi 145 eura“, saopštio na konferenciji za novinare Srđa Keković, generalni sekretar Unije slobodnih sindikata Crne Gore
4668 pregleda 0 komentar(a)
Sa današnjeg presa, Foto: Luka Zeković
Sa današnjeg presa, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 14.06.2019. 15:17h

Generalni sekretari Unije slobodnih sindikata Crne Gore i Saveza sindikata Crne Gore Srđa Keković i Duško Zarubica pozvali su predstavnike izvršne vlasti da što prije u skupštinsku proceduru, pošalju predložene izmjene i dopune Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju (PIO), koje su od prošle godine, predmet usaglašavnja među socijalnim partnerima.

Čelni ljudi dviju najvećih sindikalnih organizacija u Crnoj Gori, nezadovoljni dosadašnjom dinamikom usvajanja ovog propisa, koji je, kako su istakli, imao značajna poboljšanja u odnosu na prvobitni tekst, očekuju da se novi zakon usvoji "po hitnom postupku" već na jesenjem zasjedanju Skupštine Crne Gore ili, u najgorem slučaju do planiranja budžeta za 2020, krajem ove godine.

"Želimo da ovaj zakon što prije ugleda svjetlost dana... Veliki broj naših koleginica i kolega, koji su mu međuvremenu stekli pravo na starosnu penziju, odlažu prijavljivanje i podnošenje zahtjeva za penziju Fondu PIO, što nas dodatno obavezuje", istakao je Keković na konferenciji za novinare.

On je napomenuo da žele da dopunjeni zakon stupi osam danas nakon objavljivanja u Službenom listu Crne Gore, kako bi od tog trenutku svi bili u prilici da podnesu zahtjev Fondu PIO za penziju.

Glavne novine, kako se očekuje, stupiće na snagu, vjerovatno, tek 1. januara 2020. jer je Vlada insistirala da ove godine "ne bude novih budžetskih opterećenja".

"Jedna četvrtina najlošijih godina, tokom radnog staža, biće izuzeta iz obračuna penzija. Druga važna norma koja će stupiti na snagu 1. junuara je da će najniža penzija iznositi u Crnoj Gori iznositi 145 eura", istakao je Keković.

Sadašnja mnimalna penzija, kako je napomenuo Duško Zarubica, iznosi 125 eura.

Čelnici sindikalnih organizacija posebno su ponosni na to što su u pregovorima sa Vladom izborili da se starosna granica za muškarce, a koja je bila predviđena na nivo od 67 godina za starosnu penziju (i 15 godina staža osiguranja), spusti na 66 godina i već ove godine dostignuta, a za žene, se prije planiranog vremena, ograniči u krajnjem na dostignute 64 godine.

Ova novina kako je naglasio Zarubica odnosiće se samo na buduće penzionere.

Budući penzioneri moći će da steknu punu penziju sa 61 godinom starosti i 40 godina staža osiguranja.

Keković je napomenuo, takođe, da će i tokom skupštinske procedure, pokušati zajedno da djeluju preko poslaničkih klubova amandmanski na predloženi tekst novog zakona.

Bonus video: