Nurković obećao pomoć predstavnicima Sindikata ŽPCG

Ranije je saopšteno da je skoro 50 zaposlenih višak, shodno novom Pravilniku o sistematizaciji radnih mjesta.
743 pregleda 0 komentar(a)
Radnici tvrde da je sistematizacija nezakonita, Foto: Boris Pejović
Radnici tvrde da je sistematizacija nezakonita, Foto: Boris Pejović

Ukoliko se utvrdi da je predlog dokumenta o sistematizaciji radnih mjesta u Željezničkom prevozu Crne Gore (ŽPCG) urađen nezakonito, biće formiran radni tim koji će taj problem riješti.

To je juče zaključeno na sastanku predstavnika Jedinstvenog sindikata ŽPCG sa ministrom saobraćaja Osmanom Nurkovićem.

Ranije je saopšteno da je skoro 50 zaposlenih višak, shodno novom Pravilniku o sistematizaciji radnih mjesta.

“Ministra smo upoznali sa činjenicom da je taj dokument urađen bez konsultacija sa sindikatom, kao i dijelom menadžmenta, a što su morali po zakonu da urade. Tražili smo da se obustavi sistematizacija”, istakao je generalni sekretar Unije slobodnih sindikata Srđa Keković.

On je kazao da je problematično, što bi sistematizacija obuhvatila radnike koji su na mjestima gdje već nedostaje kadra, ali i da nema kriterijuma, kao ni definisanog socijalnog programa.

“Kako bi bili zbrinuti oni koji bi bili proglašeni tehnološkim viškom. Ministar Nurković je saslušao naše argumente, a kada ih provjeri, očekujemo da uputi sugestiju ili preporuku Bordu direktora u vezi sa sistematizacijom, kao i da se formira Radni tim, u kojem bi bili predstavnici menadžmenta i sindikata”, istakao je Keković.

Bord direktora ŽPCG prije pet dana je trebalo da usvoji novi plan sistematizacije u tom državnom preduzeću, ali je sjednica povodom toga odložena za 21. jun, zbog brojnih primjedbi na taj dokument od predstavnika Jedinstvenog sindikata i sastanka sa Nurkovićem.

Bonus video: