Saveljić: Da li se Plantaže namjerno vode u propast?

"Prosto je nevjerovatno, da pored ovolikih nepočinstava izvršna direktorica, danas koristi treći mandat sa mjesečnom zaradom od preko 5.000, dok je u predhodna dva mandata naplatila preko milion eura neto"
2801 pregleda 2 komentar(a)
Valerija Saveljić, Foto: Boris Pejović
Valerija Saveljić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 18.06.2019. 12:48h

"Da li se Plantaže, pod rukovodstvom direktorice Verice Maraš, namjerno vode u propast, kao poslednja velika kompanija u većinskom državnom vlasništvu, kako bi se sjutra za male pare prodale nekom takozvanom investitoru – spasitelju“, pitala je na pres konferenciji Građanskog pokreta URA Valerija Saveljić, bivša finansijska direktorica ove kompanije.

Ona tvrdi da "svi pokazatelji vode i tom smjeru", te da su odnosu na 2007. (kada je tu firmu napustio bivši direktor Đorđije Rajković-prim.aut), po završnom 2017. godine, prihodi bili "manji za dva milona eura, troškovi veći za 3,5 miliona, profit manji za 2,5 miliona, a krajnje zalihe povećane za 36,5 miliona, pri čemu se smještajni kapaciteti nisu povećali".

"A, što se tiče kreditnog zaduženja, danas su Plantaže zadužene kod poslovnih banaka i IRF-a više od 17 miliona eura. Protiv Plantaža se danas vodi oko stotinjak radnih sporova, po tužbi zaposlenih... Kako saznajem, do sad je isplatila preko milion eura, po osnovu glavnog duga, kamata i sudskih troškova, a očekivati je da će ova cifra biti višestruko veća. Niko do sad nije prozvao direktoricu na odgovornost, zbog nezakonitog umanjenja zarada zaposlenim, i nanešene višemilionske štete kompaniji", istakla je Saveljić koja očekuje da će se odgovorni za nanošenje višimilionske štete Plantažama, uskoro se naći pred licem pravde.

Bivšoj finansijskoj direktorici je uručen otkaz ugovora o radu, avgusta 2015, zbog toga što je, kako tvrdi, odbila da potpiše namješten polugodišnji izvještaj za preko 3,5 miliona eura.

"Izvršna direktorica Verica Maraš, da bi opravdala nezakonito uručen otkaz, podnosi iste godine krivičnu prijavu protiv mene, zbog takozvane zloupotrebe službenog položaja. Danas, četiri godine od podnošenja krivične prijave, pravosnažno sam oslobođena krivične odgovornosti, presudom Višeg suda, koji potvrđuje oslobađajuću presudu Osnovnog suda, čime ova presuda postaje pravosnažna", navela je Saveljić.

Istovremeno ona napominje da je, do sada, predala, sedam krivičnih prijava, u Osnovno državno tužilaštvo i Specijalno državno tužilaštvo, "protiv Verice Maraš i nekolicine njenih saradnika, sa svim materijalnim dokazima o višemilionskoj šteti nanešenoj firmi, i da "poslije četiri godine, ni jedna do sad nije procesuirana".

"Krivične prijave se odnose na izradu lažnog bilansa, za polugodišnji finansijski izvještaj 2015., završni 2015., završni 2016, utaju poreza u iznosu od pola miliona, nezakonite otpise potraživanja u iznosu od preko dva miliona, prodaju ispod cijene koštanja, nepoštovanje kupoprodajnog ugovora i opraštanje penala za neizvršen posao u iznosu od 200.000, kao i za zloupotrebu službenog položaja. Prosto je nevjerovatno, da pored ovolikih nepočinstava izvršna direktorica, danas koristi treći mandat sa mjesečnom zaradom od preko 5.000, dok je u predhodna dva mandata naplatila preko milion eura neto. U svakoj uređenoj demokratskoj zemlji, ovakvi slučajevi bi završili na sudu", tvrdi Saveljić.

Ona je napomenula da će sada, po pravosnažnosti oslobađajuće presude, "podnijeti tužbu protiv odgovornih lica, zbog uvrede časti i nanošenja duševnih bolova".

Bonus video: