REAGOVANJE NA NAVODE POSLANIKA

Poreska uprava: Medojevićev neuspjeli pokušaj diskreditacije

O efikasnosti PU, kako navode, dovoljno govore rezultati postignuti u naplati poreza, smanjenju poreskog duga i suzbijanju sive ekonomije
3447 pregleda 2 komentar(a)
Poreska uprava, Foto: Zoran Đurić
Poreska uprava, Foto: Zoran Đurić

Navodi poslanika Demokratskog fronta (DF), Nebojše Medojevića, neuspješan su pokušaj diskreditacije Poreske uprave (PU), o čijoj efikasnosti dovoljno govore rezultati postignuti u naplati poreza, smanjenju poreskog duga i suzbijanju sive ekonomije, saopštili su njeni predstavnici.

„Poreska uprava odbacuje zlonamjerne i neistinite navode Medojevića na konferenciji za novinare, te iste smatramo pokušajem da se Poreska uprava uključi u dnevno-političke obračune, koji joj nikako nijesu svojstveni“, navodi se u reagovanju PU.

Medojević je na konferenciji saopštio da u Crnoj Gori godinama djeluje organizovana kriminalna grupa, koja se, pod zaštitom vrha režima, bavi finansijskim zloupotrebama, pranjem novca i utajom poreza.

On je poručio da postoje privilegovane grupe koje, uz podršku direktora PU, Miomira M. Mugoše, omogućavaju tim firmama da izbjegavaju plaćanje poreza na dodatu vrijednost (PDV), podižu gotovinu sa računa i nezakonito naplaćuju povraćaj PDV-a koji nikad nijesu platili.

Poreska uprava je, prema riječima njenih predstavnika, u predmetnim postupcima, kao i svim ostalim, dosljedno primjenjivala važeće poreske propise, uz puni profesionalni i moralni integritet.

„U postupcima inspekcijskog nadzora, predmetni poreski obveznici su na uvid stavili svu potrebnu dokumentaciju neophodnu za utvrđivanje pravilnosti i tačnosti obračunavanja, prijavljivanja i plaćanja poreskih obaveza“, poručili su iz PU.

Poreska uprava je, kako navode, tu dokumentaciju dostavila nadležnim organima.

„Poreska uprava stoji na raspolaganju i u dijelu obavljanja svih potrebnih istražnih radnji zbog utvrđivanja poštovanja etičkog kodeksa i integriteta njenih službenika“, dodaje se u saopštenju.

Iz PU su podsjetili da u kontinuitetu učestvuju u takvim aktivnostima nadležnih državnih organa, u cilju otkrivanja krivičnih djela u oblasti privrednog kriminala, posebno poreskih utaja, ne podliježući pritiscima pojedinaca i političkih grupacija.

„Danas iznijete navode smatramo neuspješnim pokušajem da se diskredituje Poreska uprava, o čijoj efikasnosti dovoljno govore postignuti rezultati, koji su prepoznati na nacionalnom i međunarodnom nivou“, zaključuje se u reagovanju.

Preporučujemo za Vas