Rekonstrukcija mHE "Slap Zete" i "Glava Zete" do kraja ove godine

U toku su pripremni radovi za projekat rekonstrukcije dvaju mHE koju će raditi firme Zeta energy i ZRE - Gdanjsk
1374 pregleda 0 komentar(a)
Neće biti otpuštanja radnika: Pripremni radovi, Foto: Zeta Energy
Neće biti otpuštanja radnika: Pripremni radovi, Foto: Zeta Energy
Ažurirano: 20.06.2019. 14:02h

U toku su pripremni radovi za projekat rekonstrukcije i modernizacije malih hidroelektrana “Slap Zete” i “Glava Zete” kojima je predviđena njihova automatizacija, a menadžment firme Zeta energy tvrdi da to ne podrazumijeva otpuštanje radnika.

„Planirani rok za završetak radova na projektu ovih malih hidroelektrana je kraj 2019. godine“, kazao je “Vijestima“ izvršni direktor Zeta energy iz Danilovgrada Dragan Vlahović.

Ta firma radi rekonstrukciju zajedno sa kompanijom ZRE - Gdanjsk iz Poljske. Ugovorena vrijednost posla je oko 6,83 miliona eura (sa PDV-om), a nakon sprovedenog tendera 2017. godine potpisan je ugovor sa komanijom ZRE - Gdanjsk.

Predmetna nabavka obuhvata izradu, isporuku, testiranje, montažu, puštanje u pogon elektro-mašinske i hidro-mehaničke opreme, kao i izradu prateće dokumentacije (glavni-izvođački i projekat izvedenog stanja) za rekonstrukciju mHE Slap Zete i mHE Glava Zete.

„Projektom rekonstrukcije predviđena je automatizacija pogona, poštujući standarde i zakonske normative”, dodao je Vlahović.

Na pitanje “Vijesti”, da li je planirano otpuštanje radnika, koliko je trenutno radnika u preduzeću Zeta energy i da li je za radnike koji će biti otpušteni planirana isplata otpremnina i u kom iznosu, Vlahović je odgovorio da ova “kompanija i Sindikalna organizacija zaposlenih imaju sporazum koji garantuje redovnost zarada, pozitivan trend zapošljavanja mladih kadrova, kao i planiranu dinamiku samo dobrovoljnog odlaska iz kompanije uz definisanu otpremninu”.

“Tako da planom organizacije kompanije, nakon procesa rekonstrukcije i modernizacije, nije planirano bilo kakvo otpuštanje radnika. Naši zaposleni informisani su, tokom zajedničkih sastanaka o aktivnostima kompanije, kao i o procesu rekonstrukcije mHE “Slap Zete” i mHE “Glava Zete”, zaključio je Vlahović.

Prema dostupnim podacima, danilovgradska firma Zeta energy je 2016. imala 27 zaposlenih, 2017. godine 25, a lani 21 radnika.

EPCG većinski vlasnik Zeta energy

Većinski vlasnik firme Zeta energy je Elektroprivreda Crne Gore sa 51 odsto vlasništva, dok 49 odsto posjeduje firma NTE Montenegro.

Ima oko 20-ak zaposlenih radnika.

Bonus video: