Garancija od 20 miliona eura za Željezničku infrastrukturu

Željeznička infrastruktura je državno neprofitabilno preduzeće čiji se krediti, odnosno garancije za njih već godinama plaćaju iz državnog budžeta
1275 pregleda 0 komentar(a)
Sjedinca Vlade CG, Foto: Luka Zeković
Sjedinca Vlade CG, Foto: Luka Zeković

Vlada je danas dala garanciju od 20 miliona eura Željezničkoj infrastrukturi Crne Gore za kredit koji dobijaju od Evropske investicione banke.

Projekat se odnosi na rehabilitaciju pruge Bar-Podgorica-Vrbnica, a cilj je da se uklone ograničenja brzine, poveća pouzdanost, smanje troškovi održavanja i poboljša bezbjednost na dužini od 167 kilometara kolosjeka.

Željeznička infrastruktura je državno neprofitabilno preduzeće čiji se krediti, odnosno garancije za njih već godinama plaćaju iz državnog budžeta.

Do sada je već realizovan dio ovog kredita od 11,7 miliona eura, a ove godine je predviđeno povlačenje sedam miliona eura iz ovog kredita.

Prema ugovoru o garanciji, Vlada je navedena kao primarni obveznik a "ne kao prosto obezbjeđenje" i garantuje u potpunosti, cjelovito i tačno za izvršenje novčanih obaveza zajmoprimca prema banci koje čine glavnica od 20 miliona, kao i "kamate, provizije i sva druga potraživanja, troškovi i suma bez ikakvog ograničenja".

Bonus video: