Priznali poresku prevaru pa pobijedili na državnom tenderu

Zakon ne predviđa da događaji između predaje ponuda i izbora ponuđača mogu da utiču na vrednovanje
14859 pregleda 7 komentar(a)
Priznao krivicu i plaća obeštećenje da bi izbjegao zatvor: Joko Blagojević, Foto: Boris Pejović
Priznao krivicu i plaća obeštećenje da bi izbjegao zatvor: Joko Blagojević, Foto: Boris Pejović

Komisija za ocjenu i vrednovanje Uprave javnih radova odlučila je u srijedu da, kao najpovoljniju ponudu, na tenderu za izgradnju saoraćajnice u Biznis zoni Mojkovac, izabere ponudu građevinske firme IGP Fidija iz Podgorice, u vlasništvu Joka Blagojevića. On je početkom maja ove godine hapšen u operaciji “klap” zbog utaje poreza, a zatim je sa tužilaštvom dogovorio sporazum o priznanju krivice.

Procijenjena vrijednost posla na ovom tenderu je bila 860 hiljada eura. Fidija je ponudila da ga završi za 825.499 eura. Fidija i formalno dobija posao ukoliko niko u roku od 10 dana ne podnese žalbu na njen izbor.

Ovaj tender državne Uprave javnih radova objavljen je 20. marta 2019. godine, pedesetak dana prije hapšenja Joka Blagojevića. Međutim, zakon nije precizan u ovakvim slučajevima, odnosno ne predviđa mogućnost da događaji od predaje ponuda do trenutka odlučivanja mogu uticati na njihovo vrednovanje.

Blagojević je sa još dvadesetak osoba uhapšen 8. maja u aferi „klap“, koja se tiče utaje poreza i čitav mjesec potresa Crnu Goru. On je potom dogovorio sporazum sa Tužilaštvom da bi izašao iz zatvora prihvatajući krivicu i obavezujući se da državi zauzvrat navodno uplati 200.000 eura. Potvrdu ove informacije „Vijesti“ nedavno nijesu mogle dobiti iz Specijalnog tužilaštva, a ni od Blagojevića i njegovih advokata.

Izvršni direktor i ovlašćeno lice IGP Fidije je bio Ivan Blagojević, sin Joka Blagojevića. Ivan funkciju izvršnog direktora građevinske kompanije, prema dostupnim podacima, obavlja umjesto oca od 15. februara 2016. godine, dok je Joko i dalje vlasnik.

Prema Odluci o izboru najpovoljnijeg ponuđača Uprava javnih radova je kao drugorangiranu i ispravnu na istom tenderu izabrala ponudu firme Eurozox iz Danilovgrada koja je ponudila da posao završi za 832.194,3 eura, dok su ponude firmi: Eko Reciklaža iz Podgorice, „Keker“ iz Kolašina, Crnagoraputa i Tehnoputa - MNE, ocijenjene kao neispravne.

Na ovu odluku Uprave javnih radova, koju je potpisao njen direktor Rešad Nuhodžić, nezadovoljni ponuđači mogu izjaviti žalbu u roku od 10 dana od dostavljanja rješenja.

Važeći Zakon o javnim nabavkama (ZJN) predviđa da u postupku tendera može da učestvuje samo ponuđač koji dokaže da on odnosno njegov zakonski zastupnik nije pravosnažno osuđivan za neko od krivičnih djela organizovanog kriminala sa elementima korupcije, pranja novca i prevare. Važećim Zakonom dakle nije predviđeno krivično djelo koje prizna osumnjičeni i sa tužilaštvom napravi sporazum, i obešteti državu, kako ne bi dobio zatvorsku kaznu.

Ispunjenost ovog obaveznog uslova, prema sadašnjem Zakonu, dokazuje se dostavljanjem dokaza nadležnog organa izdatog na osnovu kaznene evidencije, koji ne smije biti stariji od šest mjeseci do dana javnog otvaranja ponuda.

Za “nedorečene” crnogorske propise koji tretiraju oblast javnih nabavki, a koja je posebno poglavlje u pristupanju EU, možda je važnija važeća odredba ZJN da u postupku javne nabavke (na tenderu-prim. aut.) može da učestvuje samo ponuđač koji je uredno izvršio sve obaveze po osnovu poreza i doprinosa u skladu sa zakonom. Ispunjenost ovog obaveznog uslova dokazuje se dostavljanjem dokaza izdatog od organa nadležnog za poslove poreza (Poreske uprave) da su uredno prijavljene, obračunate i izvršene sve obaveze po osnovu poreza i doprinosa do 90 dana prije dana javnog otvaranja ponuda, u skladu sa propisima Crne Gore.

Uprava: Ivan Blagojević je podnio dokumentaciju

Iz Uprave za javne nabavke “Vijestima” je rečeno da je ponuda podgoričke firme „Fidija“, nakon sprovedenog postupka javnih nabavki, u skladu sa Zakonom, vrednovana kao validna, u otvorenom postupku za projekat izgradnje saobraćajnice u biznis zoni u opštini Mojkovac.

“Kao ovlašćeno lice ispred preduzeća „Fidija“ u ponudi je naveden izvršni direktor Ivan Blagojević. U skladu sa Zakonom o javnim nabavkama, ovaj ponuđač je u postupku javne nabavke dostavio dokaze: da je upisan u registar kod organa nadležnog za registraciju privrednih subjekata, da je uredno izvršio sve obaveze po osnovu poreza i doprinosa, da on, odnosno njegov zakonski zastupnik, nije pravosnažno osuđivan za neko od krivičnih djela organizovanog kriminala sa elementima korupcije, pranja novca i prevare, da ima licencu za obavljanje djelatnosti koja je predmet javne nabavke”, naveli su iz Uprave.

Pridržavajući se odredbi Zakona o javnim nabavkama, i u skladu sa dokumentacijom koju je ponuđač dostavio, Komisija Uprave javnih radova, kako su napomenuli iz ove institucije, vrednovala je ponudu IGP Fidija kao ispravnu i najpovoljniju.

Tužilaštvo krije tragove koji vode do vrha

“Nemoguće je da neko na osnovu fiktivnih faktura dobije povraćaj PDV-a a da nije imao saučesnika u vrhu Poreske uprave (PU)”, kazao je poslanik DF-a Nebojša Medojević na jučerašnjoj konferenciji za novinare povodom afere “Klap”.

On je izjavio da je Poreska uprava morala da kontroliše takve zahtjeve i “da je njeno rukovodstvo radilo svoj posao na zakonit način, takvi zahtjevi ne bi bili odobreni i država ne bi bila oštećena za višemilionske iznose”.

Iz PU je saopšteno da su su u predmetnim postupcima, kao i svim ostalim, dosljedno primjenjivala važeće poreske propise, uz puni profesionalni i moralni integritet, kao i da su tvrdnje Medojevića neistinite i zlonamjerne.

Po nalogu specijalnog tužilaštva je početkom maja, u opoeraciji “Klap”, uhapšeno 20-ak osoba pod sumnjom da su preko lažnih faktura uradili krivična djela utaje poreza i lažnih stečaja. Iz policije su saopštili i da je ova grupa, između ostalog, lažnim fakturama prikazivala ulazni PDV za proizvode i usluge koje nisu plaćene, da bi se kasnije prijavljivali i dobijali novac od povrata na PDV.

Medojević navodi da je specijalni državni tužilac Milivoje Katnić morao da pokrene istragu protiv rukovodstva PU, da ispita njihovo činjenje i njihovu imovinu, a ne da “sklapanjem sporazuma o priznanju krivice uz male kazne i povrat dijela novca, zataškava cijeli slučaj”.

“Ako Katnić to sada ne uradi, onda će on jednog dana biti predmet istrage. Nedavno je najavio da više neće biti sporazumnog priznanja krivice za privredni kriminal, pa se sada predomislio da bi zaštitio šefove”, kazao je Medojević.

On kaže da se pojavio insajder Dejan Lakić, koji potvrđuje da je bio dio ove grupe, da ima dokumentaciju i video snimke “o učestvovanju vrha PU u ovom slučaju, kao i da se na vrhu grupe nalazi Aco Đukanović, brat predsjednika države”.

“Smatram da Lakić treba da bude zaštićeni svjedok u ovom slučaju”, naveo je Medojević.

Poslanik DF-a smatra da Katnić nije pogledao sporne fakture i da će sa ovim sporazumima o priznanju krivice biti okončana cijela afera.

“Dio dokumentacije je uništen u lažnim stečajevima, ali tragovi moraju da postoje u Poreskoj upravi, Centralnoj banci i Ministarstvu finansija. U nekim od ovih firmi stečaj je pokrenut i okončan za svega 72 sata, što je apsolutni rekord”, kazao je Medojević.

Bonus video: