Bemaksu posao od tri miliona

Odluka o izboru najpovoljnijeg ponuđača - Bemaxa donesena je 13. maja ove godine, a konzorcijum koji se žalio na ovom tenderu izgubio je 20.000 eura uplaćenih za vođenje žalbenog postupka
5194 pregleda 0 komentar(a)
Rekonstrukcija u dužini od pet kilometara (ilustracija), Foto: Savo Prelević
Rekonstrukcija u dužini od pet kilometara (ilustracija), Foto: Savo Prelević

Komisija za kontrolu postupka javnih nabavki odbila je, kao neosnovanu, žalbu konzorcijuma firmi “Gradnja promet” i” Met&Alu Plast” u vezi sa tenderom Uprave za saobraćaj (UZS) koja je za radove na rekonstrukciji puta Rogami - Spuž, dužine pet kilometara, izabrala ponudu firme Bemax od nešto više od tri miliona eura.

Odluka o izboru najpovoljnijeg ponuđača - Bemaxa donesena je 13. maja ove godine, a konzorcijum koji se žalio na ovom tenderu izgubio je 20.000 eura uplaćenih za vođenje žalbenog postupka.

UZS je dva puta bezuspješno oglašavala ovaj tender koji je poništavan zbog nezakonitosti i falične tenderske dokumentacije. Prema tenderskoj dokumentaciji rekonstrukcija ove dionice procijenjena je na iznos od 3,5 miliona eura (sa uračunatim PDV-om), dok je Bemax za radove tražio oko 3.08 miliona.

Državna komisija je utvrdila da je UZS “potpuno i pravilno utvrdio činjenično stanje od značaja za ocjenu ispravnosti ponude Bemaxa, od značaja za ispunjenost uslova koji se odnose na alternativnost ponuda, opis dijela predmeta nabavke za koje su angažovani podizvođači i određivanja ovlašćenih inženjera za izvođenje radova.

Ponuda Crnagoraputa je vrednovana kao ispravna i drugorangirana na ovom tenderu, dok su ponude Tehnoput-MNE iz Podgorice, kao i konzorcijuma firmi “Gradnja promet” i “Met&Alu Plas” ocijenjene kao neispravne.

Gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković krajem 2018. godine kazao je da je rekonstrukcija puta Rogami - Spuž jedan od priroteta za Glavni grad, a prema informacijama “Vijesti” za ovaj projekat su se, tokom propalih tenderskih postupaka, više puta interesovali iz vrha Opštine Danilovgrad.

Bonus video: