Budi odgovoran: Hercegnovski taksi Maestro kažnjen sa 2.200 eura

Inspektori su sa 600 eura kaznili brzu hranu Burger u Baru, zbog neizdavanja fiskalnih računa i nezaključenih ugovora o radu. Kazna od 500 eura izrečena je kozmetičkom salonu Seida u Ulcinju, nakon što je utvrđeno da zaposleni nemaju ugovore o radu i sanitarnu knjižicu
5423 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock

U okviru kampanje Budi odgovoran ove sedmice je evidentirano 28 pritužbi, na osnovu kojih su izrečene četiri novčane kazne.

Najveća novčana kazna, od 2,2 hiljade eura, izrečena je hercegnovskom taksiju Maestro, zbog neprijavljenih radnika.

Inspektori su sa 600 eura kaznili brzu hranu Burger u Baru, zbog neizdavanja fiskalnih računa i nezaključenih ugovora o radu.

Kazna od 500 eura izrečena je kozmetičkom salonu Seida u Ulcinju, nakon što je utvrđeno da zaposleni nemaju ugovore o radu i sanitarnu knjižicu.

Novčana kazna, čiji iznos nije naveden, izrečena je i frizerskom salonu Sanela iz Podgorice, zbog rada bez odobrenja.

Inspektori nijesu mogli obaviti kontrolu marketa Franca u Mojkovcu, jer je prijava bila nepotpuna, kao ni butika Rakel u Budvi, zato što nije pronađen.

Inspektori su preduzeli neophodne mjere nakon kontrola Inpeka, firme Fornax, kafane S&M i Moment kafea u Podgorici, kao i beranskog Simon Voyage-a.

Nepravilnosti nijesu utvrđene prilikom kontrole Univerziteta Mediteran, zlatare Methadžović, dva frizerska salona i firmi Elevator, WES i Club Haustor u Podgorici, Kuće hemije i drogerije Dama u Bijelom Polju, objekta Mia i butika 2 Star u Budvi, restorana Jatak u Šavniku, ribarnice Kod Vuka u Baru, sportsko-ribolovnog kluba u Nikšiću i Centra za socijalni rad u Beranama.

Evidentirane su i pritužbe na nepropisno parkiranje i smeće.

Kampanju Budi odgovoran krajem decembra 2013. godine pokrenuli su Ministarstvo finansija i Kancelarija Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Crnoj Gori s ciljem da doprinese jačanju svijesti javnosti i većem uključivanju građana u borbi protiv sive ekonomije.

Projekat omogućava građanima da jednostavno i brzo ukažu na nepravilnosti, poput neizdavanja fiskalnih računa, rada na crno ili kršenja potrošačkih prava i pomognu nadležnim institucijama da se što uspješnije izbore sa sivom ekonomijom.

Građanima su ostavljene na raspolaganje tri opcije da prijave uočene nepravilnosti, putem mobilne aplikacije Budi odgovoran, web sajta i kol centara Poreske uprave (PU) na broj 19707 ili Uprave za inspekcijske poslove 080 555 555.

Bonus video: