Dio medija u Srbiji i ovog ljeta želi da predstavi Crnu Goru kao nepoželjno mjesto za odmor

Crnogorski turistički poslenici u razgovoru za “Vijesti“ tvrde da je to praksa proteklu deceniju
29096 pregleda 248 komentar(a)
Voda odličnog kvaliteta: Slovenska plaža, Foto: Vijesti
Voda odličnog kvaliteta: Slovenska plaža, Foto: Vijesti

“Sada sam bio i nikada više neću doći u Crnu Goru“, “Na najlepšoj plaži u Crnoj Gori se izlivaju fekalije“, “Opasna ajkula viđena u Jadranu“, “Zmije uplašile kupače u Buljarici i budvanskom Mogrenu“...

To su samo neki od bombastičnih naslova koje plasira dio srbijanskih medija, uglavnom tabloida, predstavljajući Crnu Goru kao nepoželjnu turističku destinaciju.

Crnogorski turistički poslenici u razgovoru za “Vijesti“ tvrde da je to praksa proteklu deceniju i da ih ništa ne čudi od pojedinih medija iz Srbije.

Kažu da iza svega stoje neke od tamošnjih turističkih agencija, koje promovišu druge destinacije, ali ne isključuju i aktuelni politički trenutak kao dodatni podstrek za objavljivanje ružnih vijesti o Crnoj Gori.

Direktor JP “Morsko dobro“ Predrag Jelušić ocijenio je da dio srbijanskih medija vodi negativnu kampanju i da postoje turističke agencije koje plasiraju naručene tekstove.

“Morsko dobro sa svoje strane, Nacionalna i lokalne turističke organizacije, trudimo se da činjenice i sve podatke dostavimo medijima iz Srbije i predstavimo sve ono što je jeste realno stanje. Tačno je da se svake godine u ovom periodu predsezone vodi, moramo priznati u dijelu srbijanskih medija, negativna kampanja prema Crnoj Gori. Ja to vidim tako što jedan dio agencija koje usmjeravaju goste prema nekim drugim destinacijama kreiraju dobar dio tih medija kroz neke naručene tekstove. Takođe i politička situacija dodaje gorivo“.

Jelušić za lošu sliku koja ide u region dijelom okrivljuje i crnogorske medije.

“Naši mediji su u prethodnom periodu negdje malo doprinijeli tome. Sigurno i u nekim drugim destinacijama u okruženju imate incidente, gdje neka kanalizaciona cijev u toku sezone pukne i izlivaju se fekalije. Ali, bili smo svjedoci da su takve vijesti naši mediji prenosili i tokom jula i avgusta, kao da je to najvažnija vijest. Znam da postoji svijest tog ekonomskog patriotizma, pa u drugim destinacijama, ako im se tako nešto dogodi u sezoni, a dešavaju im se takođe havarije, njihovi mediji to prećute, ili to bude marginalna vijest“.

Jelušić navodi da neka takva vijest objavljena u Crnoj Gori “dobije multiplikativni efekat kod medija u regionu”.

“Jedva čekaju da neku poluinformaciju dorade, razrade i izdignu na neki mnogo viši nivo. Imali smo takav primjer prije nekoliko sezona, kada se jedna takva vijest strahovito brzo prenijela ne samo u medijima u regionu, već i u ruskim, pa i u evropskim. Onda imate problem da takvu jednu informaciju, koja nije bila tačna, demantujete“.

Jelušić tvrdi da je kvalitet morske vode u posljednjih pet godina na 98 odsto lokacija bio prve klase.

“Voda je prve kategorije i kvalitetna je za kupanje i rekreaciju i sa stanovišta mikrobiološkog i sanitarnog standarda. Podsjećam da su gotovo sve primorske opštine uložile na desetine miliona eura da bi napravile kvalitetan sistem tretmana otpadnih voda, gdje faktički imamo tehničku vodu koja se ispušta u more“.

Predsjednik odbora za turizma Privredne komore Crne Gore Dragan Purko Ivančević ističe da je negativna kampanja odraz nezdrave konkurencije koja želi da obezbijedi bolju poziciju na tržištu.

“Bojim se da tu ima i dosta politike, da se Crnoj Gori po svaku cijenu napravi šteta. Hoću da vjerujem da to nije tako, da je to ipak jedna prljava kampanja konkurencije koja hoće da Crnu Goru prikaže kao destinaciju koja nije uređena, koja nije pripremljena i koja diskriminiše bilo koju ciljnu grupu ili tržište. Crna Gora je već godinama dokazala da je jednako otvorena za sva tržišta, da se svaki turista može osjećati bezbjedno, da će biti servisiran i tretiran na istovjetan način”.

Radulović: Vazda nam iz Srbije dobro dolazili

Predsjednik Crnogorskog turističkog udruženja i suvlasnik lanca hotela “Montenegro stars hotels group“ u okviru koga posluje bečićki “Splendid“, Žarko Radulović kaže da ga ni malo ne iznenađuje negativna kamapnja, jer se to “dešava u posljednjih 140 godina”.

“Pogledajte kroz istoriju i shvatićete, da ne bih elaborirao, da me ne bi tumačili pogrešno. Ali, od oficijalnih struktura iz Srbije u posljednjih 140 godina ništa dobro nijesmo ni čuli, ni viđeli. To je apsolutno na fonu toga, što gore nama, to vazda njima bolje. Ja to ne mogu da shvatim. Na to ne treba obraćati pažnju, jer iz godinu u godinu ne mogu reći da raste broj turista iz Srbije, ali ostaje na istom nivou, koji je značajan. Oni znaju da su u Crnu Goru uvijek dobrodošli, jer dolaze kod rođaka, prijatelja, drugova... Vazda nam dobro dolazili, a mi ćemo biti dobri domaćini“.

Bonus video: