Norveška izdvaja više od 350.000 eura za otvaranje novih radnih mjesta u Crnoj Gori

Javni poziv ima za cilj da poveća mogućnosti za zapošljavanje u nerazvijenim područjima kroz razvoj privatnog sektora stvaranjem novih radnih mjesta
1874 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Kraljevina Norveška izdvojila je 350.000 eura za javni poziv kojim će pružiti podršku novim preduzetnicima, mikro i malim preduzećima da otvore nova radna mjesta, u okviru projekta "Norveška za vas - Crna Gora".

Do 10. avgusta 2019. godine, projektne predloge za dodjelu bespovratnih sredstava mogu podnijeti registrovani pravni subjekti iz 16 opština obuvaćenih projektom, a vrijednost podrške može biti od 5.000 do 10.000 eura, saopšteno je iz Kancelarije Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS).

Ovaj javni poziv, kako se navodi, ima za cilj da poveća mogućnosti za zapošljavanje u nerazvijenim područjima Crne Gore kroz razvoj privatnog sektora stvaranjem novih radnih mjesta.

Poziv je namijenjen preduzetnicima, mikro i malim preduzećima orijentisanih ka proizvodnji i uslugama iz Andrijevice, Berana, Bijelog Polja, Cetinja, Danilovgrada, Gusinja, Kolašina, Mojkovca, Nikšića, Petnjice, Plava, Pljevalja, Rožaja, Šavnika, Ulcinja i Žabljaka, registrovanim u periodu od 1. januara 2014. do 31. decembra 2018. godine.

Svi privrednici kojima budu odobrena bespovratna sredstva, biće u obavezi da finansijski učestvuju u visini od 10 odsto u gotovini od ukupnih prihvatljivih troškova projekta. Detaljni kriterijumi javnog poziva i dokumenta za podnošenje prijave dostupni su na sajtu projekta "Norveška za vas - Crna Gora".

Informativne sesije na kojima će svi zainteresovani moći da dobiju pojašnjenja i detaljnije informacije biće održane tokom jula 2019. u nekoliko opština koje su obuhvaćene pozivom.

"Projekat "Norveška za vas - Crna Gora" ima za cilj da doprinese ujednačenom socio-ekonomskom razvoju Crne Gore, kroz povećanje mogućnosti za zapošljavanje, podršku socijalnoj koheziji i unaprijeđenje lokalne infrastrukture u manje razvijenim opštinama Crne Gore. Projekat finansira Kraljevina Norveška sa 1,4 miliona eura, a aktivnosti na terenu sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge", saopšteno je iz UNOPS-a.

Bonus video: