TAKASHI HIBINO U POSJETI

Upravljanje otpadom u zoni morskog dobra

Direktor JP Morsko dobro Predrag Jelušić je upozano g-ina Habina sa realnim problemom selektovanja i reciklaže otpada koji se u Crnoj Gori ne realizuju u kontinuitetu, već uglavnom samo kroz ekološke projekte i na određeno vrijeme
300 pregleda 0 komentar(a)
Takashi Hibino, Foto: Vuk Lajović
Takashi Hibino, Foto: Vuk Lajović

Na inicijativu predstavnika agencije Vlade Japana- Japan International Cooperation Agency (JICA), koja pruža pomoć za razvoj zemljama iz bivše Jugoslavije koje još uvijek nisu članice EU, danas je Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom Crne Gore posjetio zamjenik šefa kancelarije za Balkan Takashi Hibino.

Sastanku koji je upriličen sa g-dinom Habino prisustvovao je direktror JP Morsko dobro Predrag Jelušić i rukovoditeljka Službe za održivi razvoj morskog dobra Aleksandra Ivanović sa saradnicom Milenom Raičević.

Kako JICA ima namjeru da realizuje nove projekte u oblasti upravljanja otpadom na kopnu ili u moru, cilj posjete Habina bio je da se bolje upozna sa problemima vezanim za temu upravljanja otpadom u zoni morskog dobra i sa budućim planovima razvoja ove oblasti.

Direktor JP Morsko dobro Predrag Jelušić je upozano g-ina Habina sa realnim problemom selektovanja i reciklaže otpada koji se u Crnoj Gori ne realizuju u kontinuitetu, već uglavnom samo kroz ekološke projekte i na određeno vrijeme.

G-din Jelušić je kao pozitivan primjer naveo da je JP Morsko dobro već dvije godine učesnik projekta “Uhvati čist talas” i “Budva Zero Waste City” koji su podržani od strane kompanije Coca Cola HBC Crna Gora. G-din Jelušić je predstavio rezultate prošlogodišnje akcije, kom prilikom je kroz ovaj projekat sakupljeno 92 tone otpada sa budvanskih plaža, a koji je potom recikliran. Otpad je selktovan u tri kategroije - staklo, aluminijum i PET.

Rukovoditeljka Službe za održivi razvoj morskog dobra Aleksandra Ivanović upoznala je g-dina Habina i sa projektom "UNEP Marine Litter" u okviru kojeg se primjenjuje UNEP i EU metodologija za monitoring otpada iz mora, kako bi se odredile vrste otpada koje su najzastupljenije na crnogorskim plažama. U okviru ovog projekta radi se Analiza regulatornogokvira i postojeće prakse u Crnoj Gori za korišćenje plastičnihkesta za jednokratu upotrebu sa predlogom preporuka, kao i Analiza regulatornog okvira i prakse za reciklažu PET ambalaže. Takođe, JP Morsko dobro partner je i u projektu "WELCOME" koji se finansira kroz EU program prekogranične saradnje između Crne Gore, Albanije i Italije, a koji se takođe bavi praćenjem i analizom otpada na plažama koji nanosi more.

Na današnjem sastanku je zaključeno da je JICA spremna da realizuje projekte koji bi podrazumjevali selektovanje i reciklažu sakupljenog otpada sa plaža ili iz mora, a Javno preduzeće stoji na raspolaganju za buduće aktivnosti na unapređenju upravljanja otpadom se crnogorske obale.