MOGLO BI SE PROIZVODITI DO 1,2 MILIONA TONA

Pljevlja: Na jalovištu postoji materijal da cementara radi 100 godina

Ekološka sanacija jalovišta uslovila bi i proizvodnju kamena, što bi moglo uposliti 50 do 100 radnika u budućoj kompaniji
1095 pregleda 0 komentar(a)
Sa sastanka u Rudniku uglja, Foto: PKCG
Sa sastanka u Rudniku uglja, Foto: PKCG

Na odlagalištu laporca iz Termoelektrane Pljevlja na Jagnjilu postoje sirovine za rad fabrike cementa u narednih sto godina.

Moglo bi se proizvoditi milion do 1,2 miliona tona cementa godišnje, saopšteno je nakon sastanka predsjednika Privredne komore Vlastimira Golubovića sa predstavnicima Rudnika uglja i TE Pljevlja.

Ekološka sanacija jalovišta uslovila bi i proizvodnju kamena, što bi moglo uposliti 50 do 100 radnika u budućoj kompaniji.

“Ovo je velika prilika da nešto što predstavlja problem pretvorimo u proizvod koji će doprinijeti supstituciji uvoza cementa”, kazao je Golubović, navodeći da Crna Gora troši godišnje oko 800.000 tona cementa.

On je izrazio nadu da se neće dugo čekati na investitora fabrike cementa, te da on neće uslovljavati posao izgradnjom željezničke pruge.

Direktor Rudnika uglja Slavoljub Popadić kazao je da bi ta kompanija mogla biti prirodan partner na tom poslu. On smatra da investitor u cementaru treba da bude kompanija koja ima “prolaz na prilično zatvoreno svjetsko tržište cementa i može da donese najsavremeniju tehnologiju i znanje u tu fabriku”.

Delegacija Privredne komore posjetila je i kompaniju Gradir, koja je prošle godine u svojim rudnicima postigla rekordne rezultate kada je iz 592.820 tona rude proizvela 25.702 tone koncentrata olova i cinka.

Preporučujemo za Vas