Propali pregovori "Vektre" i Švajcaraca

Sudija Dragan Vučević objasnio je da je njegov kolega Ašanin tri dana odsutan, a da će datum novog ročišta biti naknadno određen
1641 pregleda 2 komentar(a)
NLB Interfinanz AG iz Ciriha potražuje oko 60 miliona: Brković, Foto: Arhiva "Vijesti"
NLB Interfinanz AG iz Ciriha potražuje oko 60 miliona: Brković, Foto: Arhiva "Vijesti"

Propali su pregovori NLB Interfinanz AG iz Ciriha sa “Vektrom Montenegro” o načinu izmirenja dugova i kako bi se izbjeglo pokretanje stečaja u podgoričkoj kompaniji, kojom gazduje biznismen Dragan Brković, saznaju nezvanično “Vijesti”.

Rasprava u Privrednom sudu Crne Gore od kojeg Švajcarci traže pokretanje stečaja u “Vektri”, juče je odloženo zbog bolesti sudije, Zorana Ašanina. O novom terminu ročišta stranke će biti naknadno obaviještene.

Sudija Dragan Vučević objasnio je da je njegov kolega Ašanin tri dana odsutan, a da će datum novog ročišta biti naknadno određen.

Privredni sud pokrenuo je početkom aprila prethodni stečajni postupak protiv “Vektre Montenegro”, na zahtjev finansijske institucije NLB Interfinanz AG iz Ciriha, koja potražuje oko 60 miliona eura.

Za privremenog upravnika, u postupku koji se vodi uoči mogućeg pokretanja stečaja, Privredni sud je imenovao Radojicu Grbu. Zbog složenosti ovog predmeta, imenovan je kao stručni saradnik dodatno i vještak ekonomsko-finansijske struke Vidak Boričić.

U “Vektri Montengro” je krajem 2012. bio pokrenut stečaj, ali je od 2013. godine kada je sud usvojio predloženi plan vođen postupak reorganizacije.

Ni po osnovu tog postupka, povjerilac iz Ciriha nije mogao naplatiti potraživanja. Prije pokretanja prvog stečaja u “Vektri”, u izvršnom referatu Privrednog suda, bio je zahtjev Švajcaraca koji su tada tražili prinudnu naplatu 55,5 miliona, prema izdatim mjenicama, od dužničke kompanije i njenog vlasnika.

Bonus video: