U julu tender za rekonstrukciju TE "Pljevlja"

627 pregleda 0 komentar(a)
Odbor direktora EPCG, Foto: EPCG
Odbor direktora EPCG, Foto: EPCG

Odbor direktora Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) odobrio je danas Odluku o investiciji za ekološku rekonstrukciju Termoelektrane (TE) "Pljevlja" Bloka I, a tokom jula će biti objavljen tender.

"Procijenjena vrijednost investicije je 45 miliona eura, a nakon raspisivanja postupka javne nabavke, tokom jula, očekujemo interesovanje velikog broja renomiranih svjetskih kompanija sa iskustvom u realizaciji ovog projekta. Bord očekuje, ukoliko proces tenderskog postupka bude išao nesmetanom dinamikom, potpisivanje ugovora do kraja tekuće godine", saopšteno je iz EPCG nakon sjednice Borda ove kompanije kojom je predsjedavao predsjednik Đoko Krivokapić.

Kompanija "Steag Energy Services GmbH" iz Njemačke uradila je Idejni projekat, a nakon zaključivanja Ugovora sa Institutom za građevinarstvo iz Podgorice, urađena i revizija Tehničke dokumentacije Idejnog projekta.

“Realizacija projekta ekološke rekonstrukcije postojećeg bloka TE "Pljevlja", trebalo bi da bude u periodu 2019-2021. i omogućiće nastavak rada termoenergetskog kompleksa u Pljevljima (TEP-RUP) narednih 20 do 30 godina. Rekonstukcijom će se obezbijediti ispunjavanje obaveza i poštovanje najstrožijih parametara zaštite životne sredine predviđenih najnovijom Odlukom EU 2017/1442 iz 2017.godine. Projekat obuhvata, zajedno sa revitalizacijom deponije Maljevac od 20 miliona eura, izgradnju sistema za odsumporavanje, sistema za denitrifikaciju, unaprjeđenje rada elektrofilterskog postrojenja kao i izgradnju sistema za tretman otpadnih voda", saopštili su iz EPCG.

Posebno su naglasili iz kompanije da će uporedo sa ekološkom rekonstrukcijom, u roku od 12 mjeseci, od potpisivanja ugovora, obezbjediti i izvor toplotne energije za toplifikaciju Pljevalja.

Bonus video: