Vlada krije koliko daje za opstanak Montenegro erlajnsa

Zakonom o državnoj pomoći predviđeno je da kompanija koja jednom dobije pomoć ne može da je dobija ponovo narednih 10 godina. MA je zvanično državnu pomoć dobio 2012. godine, a od tada svake godina dobija pomoć države koja se tako ne zove. Zahtjev MANS-a je odbijen uz obrazloženje, da su „tražene informacije određene stepenom tajnosti interno“
4916 pregleda 13 komentar(a)
Zbog održavanje kompanije Crna Gora krši sporazum sa EU, Foto: Boris Pejović
Zbog održavanje kompanije Crna Gora krši sporazum sa EU, Foto: Boris Pejović

Ministarstvo finansija odbilo je zahtjev Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) da im saopšti koliko novca i po kojem osnovu je iz državnog budžeta tokom 2017. godine dato za plaćanje rata i kamata za kredite državne gubitaške kompanije “Montenegro erlajns” (MA). Time Ministarstvo nastavlja praksu da krije podatke o uplatama iz budžeta za avio-kompaniju koja godinama mimo zakona dobija državnu pomoć da bi opstala.

Zakonom o državnoj pomoći predviđeno je da kompanija koja jednom dobije pomoć ne može da je dobija ponovo narednih 10 godina. MA je zvanično državnu pomoć dobio 2012. godine, a od tada svake godina dobija pomoć države koja se tako ne zove. Zahtjev MANS-a je odbijen uz obrazloženje, da su „tražene informacije određene stepenom tajnosti interno“.

“U svom odgovoru Ministarstvo finansija nije navelo da li je sprovelo takozvani ‘test štetnosti’ koji bi trebalo da pokaže zbog čega je donijeta odluka da se informacija sakrije od javnosti, odnosno koji i čiji je interes bio važniji od interesi javnosti da zna kako se troši novac iz državnog budžeta. Ovaj slučaj skrivanja podataka od javnosti dobija na težini kada se uzme u obzir da Vlada u kontinuitetu izdvaja značajna sredstva za opstanak nacionalne avio-kompanije i nastavlja da je pomaže uprkos upozorenjima Evropske komisije da time krši Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju u dijelu koji se odnosi na državnu pomoć”, kazao je koordinator Istraživačkog centra MANS-a Dejan Milovac.

Dodjelom državne pomoći MA bavi se i Specijalno tužilaštvo na inicijativu poslanika Raška Konjevića, a revizori u izvještajima godinama upozoravaju da nacionalni avioprevoznik iz redovnih sredstava ne može izmiriti gubitak, kao ni dospjele obaveze i gotovo u cjelosti zavisi od podrške Vlade.

“Nagomilani gubitak MA na kraju 2018. godine iznosio je skoro 90 miliona eura, dok, prema novoj crnoj listi Poreske uprave, za poreze i doprinose zaposlenima duguje 20,45 miliona eura. Desetine miliona eura MA duguje Aerodromima Crne Gore i Kontroli letjenja Srbije i Crne Gore, zbog čega mu je račun nerijetko blokiran. Sve ovo govori u prilog činjenici da podaci o tome kako država umjesto ‘Montenegro erlajnsa’ otplaćuje njegove dugove moraju biti javni i poznati svim građanima i nikako proglašeni bilo kakvom tajnom”, kazao je Milovac.

On navodi da, nažalost, MANS u posljednje vrijeme bilježi porast prakse među državnim institucijama da se javne informacije, pa čak i one kako se troši novac poreskih obveznika, proglašavaju za tajnu, što je u suprotnosti sa međunarodnom praksom i standardima. “Tako se i u slučaju MA radi o gruboj zloupotrebi Zakona o tajnosti podataka, jer ne postoji niti jedan na zakonu utemljen razlog zbog čega bi podatak o iznosu rata i kamata za kredite ove kompanije bio sakrivan od javnosti. Kako bi legalizovali ovakvo ponašanje, pripremaju se izmjene Zakona o tajnosti podataka kojima se omogućava da državne institucije mogu bilo koju informaciju proglasiti za tajnu ukoliko je to u “funkciji ostvarivanja funkcije državnog organa”, pozivajući Ministarstvo odbrane da povuku takve izmjene sa javne rasprave.

Ovako široko postavljena definicija daje ogromna diskreciona ovlašćena i potencijalno može u potpunosti zatvoriti sve izvore podataka za bilo kakvu ozbiljnu građansku kontrolu rada državnih institucija, što je takođe u koliziji ne samo sa međunarodnom praksom, već prije svega sa samom suštinom EU integracija”, kazao je Milovac.

On smatra da bi se ovaj zakon mogao koristiti za sakrivanje dokaza o kršenju zakona i korupciji, i smanjio bi kapacitete civilnog društva i slobodnih medija da se bore protiv korupcije i ukazuju na nedostatke u radu Vlade.

U kompaniju sipaju godinama bez strategije

Ranija analiza Istraživačkog centra MANS-a i “Vijesti” pokazala je da je Vlada od osnivanja MA do kraja 2014. godine, u to preduzeće po osnovu dokapitalizacija i davanja subvencija, uložila 58,5 miliona eura, dok je zbog smanjenja akcijskog kapitala kompanije, izgubila najmanje 14,3 miliona. Vlada je nastavila da pomaže MA i nakon tog perioda, ali podatke krije od javnosti. Vlada je tokom 2017. godine dodijelila MA 9,7 miliona eura kroz tri transakcije, što je priznao ministar finansija Darko Radunović na sjednici Odbora za ekonomiju u novembru 2018. Državnom pomoći smatraju se sva direktna ili indirektna davanja ili smanjenje troškova kompaniji na nekomercijalnoj osnovi, kojom se narušava ili može narušiti slobodna konkurencija na tržištu.

Ministar saobraćaja Osman Nurković već dvije godine najavljuje strategiju za stabilizaciju poslovanja kompanije. Najavio je da postoje tri rješenja - nastavak sadašnjeg stanja uz državnu podršku, privatizacija i stečaj. Kao mogući partner pominjao se fond K4 povezan sa njemačkom “Lufthansom”.

Agencija: MA lani dobio 7,2 miliona bez prijavljivanja

Ministarstvo saobraćaja dodijelilo je prošle godine pomoć Montenegro Airlinesu u ukupnom iznosu od 7.266.658,76 eura, bez obavještavanja Agencije za zaštitu konkurencije, navela je ova agencija u svom izvještaju za 2018. kojeg je juče usvojila Vlada. “Ova pomoć nije bila prijavljena Agenciji na ocjenu usklađenosti sa Zakonom o kontroli državne pomoći”, navedeno je u izvještaju. Agencija navodi da je MA bio korisnik državne pomoći 2012. godine i da nema pravo na tu pomoć narednih 10 godina, osim kao nastavak mjera iz iz 2012. koje nijesu realizovane.

Bonus video: