Nikšić: Sezonaca nema koliko poslodavci traže

Poslodavci najčešće traže jenostavna zanimanja, poput sobarica, higijeničarki i pomoćnih radnika u kuhinji
2570 pregleda 4 komentar(a)
Za radnike ima posla: Mušikić, Foto: Svetlana Mandić
Za radnike ima posla: Mušikić, Foto: Svetlana Mandić

Sa evidencije nikšićkog Biroa rada za sada je na sezonskim poslovima zaposleno oko 660 ljudi, među kojima je skoro 130 studenata i đaka.

Prema riječima savjetnice za rad sa poslodavcem Vesne Mušikić, očekuju da se taj broj od 1. jula poveća i bude na nivou prošlogodišnjeg kada je sezonski posao dobilo 779 osoba.

“U zadnje dvije godine imamo izuzetnu potražnju za domaćom sezonskom radnom snagom, pa se dešava da imamo mnogo veću ponudu od potražnje, što ranije nije bio slučaj. Na evidenciji Biroa je ostao samo mali broj onih koji su zainteresovani za posao, a još ga nijesu našli. Mislim da je uglavnom problem kod njih. Ili biraju previše, ili poslodavci nijesu zadovoljni snjima”.

Nikšićani koji se godinama zapošljavaju kao sezonci sami pronalaze posao, dok se Birou obraćaju uglavnom oni koji teć počinju sa sezonskim radom.

“Najviše nam se obraćaju lica koja se prvi put uključuju u sezonski rad, ili oni koji su prošle godine bili nezadovoljni pa žele da vide hoćemo li im mi omogućiti bolju ponudu. Treći razlog je taj što su ljudi sigurniji kada idu preko nas jer znaju da će im biti obezbijeđeno osiguranje i da će poslodavac ispoštovati uslove koje je obećao”, istakla je Mušikić.

Poslodavci najčešće traže jenostavna zanimanja, poput sobarica, higijeničarki i pomoćnih radnika u kuhinji.

Međutim, traži se i kadar koji je godinama unazad deficitaran – kvalifikovani kuvari i konobari sa iskustvom i znanjem stranih jezika.

“Ove dvije godine se baš razlikuju od prethodnih. Ranije smo imali problem sa muškom radnom snagom da ne mogu da se zaposle. Sada nemamo problem te vrste. Što se tiče porodičnog zapošljavanja, ne možemo reći da je u velikom broju, ali ima. Iako to poslodavci izbjegavaju uspjeli smo da u par slučajeva u istom hotelu nađemo posao za majku i dvije kćerke”.

Prethodnih godina sezonci su se najčešće žalili na male zarade, teške uslove rada i loš smještaj, tako je dobar dio njih posao našao van Crne Gore.

I ove godine nezaposleni, posebno mladi ljudi, posao su potražili u nekoj od zemalja Evropske unije, a Hrvatska je postala primamljiva destinacija.

Mušikićeva je kazala da se ove godine situacija umnogome promijenila na bolje.

“Za jednostavna zanimanja plate se kreću od 300 do 400 eura, dok je zarada kvalifikovanih radnika od 600 eura pa nadalje, što zavisi od radnog mjesta i od hotela u kome rade”.

Na nikšićkom Birou rada je oko 3.800 nezaposlenih.

Bonus video: