Rat Vlade i Tivta za 230.000 kvadrata zemlje

Dio odbornika traži vanrednu sjednicu opštinskog parlamenta kako bi 230 hiljada kvadrata na aerodromu ostalo opštinsko. Odbornici DPS-a odlučuju o većini
5830 pregleda 9 komentar(a)
Opština gubi imovinu, ali i značajan dio prihoda koji je od nje ostvarivala: Aerodrom Tivat, Foto: Vijesti
Opština gubi imovinu, ali i značajan dio prihoda koji je od nje ostvarivala: Aerodrom Tivat, Foto: Vijesti

Ministarstvo finansija odbilo je juče žalbu Direkcije za imovinu Opštine Tivat na odluku Vlade da pravo raspolaganja zemljištem na aerodromu u tom gradu prenese sa Opštine na Vladu.

Odbornički klub Socijaldemokrata (SD) Tivat zatražio je hitnu vanrednu sjednicu Skupštine opštine kako bi se zatražila informacija o postupku preknjižavanja oko 230 hiljada kvadrata zemljišta Opštine na kompleksu aerodroma.

“Pozivam vas da podržite našu inicijativu za održavanje vanredne sjednice Skupštine Tivta u cilju dobijanja pune informacije o procesu koji je u toku, a tiče se preknjižavanja imovine sa Opštine na državu. Kako je riječ o višemilionski vrijednoj imovini, cijenimo da je interes građanki i građana Tivta i cijele Crne Gore da saznaju punu istinu o onome što se očigledno dešava iza njihovih leđa”, naveo je u pismu predsjednik OO SD Tivat Zdravko Mitrović.

Vlada je na sjednici od 23. maja (sa izmjenama od 30. maja) usvojila informaciju o podnošenju predloga Opštini Tivat za vraćanje prava raspolaganja nad ovim zemljišnim kompleksom sa Opštine na Vladu, bez naknade. Ovo se zemljište vodi kao državno, s tim što je do sada pravo raspolaganja imala Opština Tivat. Lokalna vlast je dio ove imovine do sada izdavala Aerodromima Crne Gore i od toga ubirala značajne prihode.

“U cijeloj priči, važna je i povratna informacija od strane nadležnih u Opštini povodom zahtjeva za vraćanje prava raspolaganja Vladi Crne Gore, bez naknade, na nepokretnostim koje su obuhvaćene planskim dokumentom Državnom studijom lokacije Sektor 24 - Aerodrom Tivat, koji je, shodno zaključku Vlade od 30. maja ove godine, Ministarstvo saobraćaja i pomorstva trebalo da podnese Opštini Tivat”, naveo je Mitrović u dopisu odborničkim klubovima.

DPS ima 17 odbornika, a svi ostali zajedno računajući i SD imaju 15. Da bi se spriječilo ovo prenošenje imovine sa Opštine na Vladu, morao bi takvu odluku da podržio i makar dio odbornika DPS-a. Dio opozicije je bojkotovao prethodne izbore u Tivtu prije tri godine, odnosno učestvovali su samo SNP, SDP, DSS i grupe građana koje zajedno imaju svega devet odbornika. Sa DPS-om u lokalnoj vlasti su i SD (4) i HGI (2).

Iz Vlade se na pravo da od Opštine preuzmu imovinu na Zakon o državnoj imovini, član 35, stav 1 koji kaže - “Ukoliko je određena nepokretnost, kojom raspolaže opština, potrebna za ostvarenje javnog interesa Crne Gore, opština je dužna da na zahtjev Vlade tu nepokretnost vrati na raspolaganje Crnoj Gori, bez naknade”.

“Shodno navedenoj zakonskoj odredbi Opština Tivat je dužna da Crnoj Gori prenese pravo raspolaganja na nepokretnostima, bez naknade, radi ostvarivanja javnog interesa za potrebe izgradnje i proširenja aerodroma Tivat putem davanja koncesije”, navedeno je u odluci Vlade.

Zaključkom je obavezano Ministarstvo saobraćaja i pomorstva da podnese Opštini Tivat zahtjev za prenošenje ove imovine na Vladu i da o realizaciji zaključka obavijesti Vladu. U tekstovima odluke i zaključaka nijesu navedeno rokovi u kojima Ministarstvo traži od Opštine prenos imovine, niti u kojem Opština to treba da uradi.

Ovo nije prvi put da se Opštini oduzima imovina u kompleksu aerodroma Tivat, a time i značajni prihodi. Prema dokumentaciji iz nekadašnje Direkcije za nekretnine Crne Gore koju “Vijesti” posjeduju, od ukupno nešto preko milion kvadrata zemljišta koje zahvata Aerodrom Tivat sa njegovim zaštitnim pojasom, na Opštinu Tivat kao vlasnika u starom katastru vodila se se površina od 41 hektara 58 ari i 81 metar kvadratni. Suvlasništvo Opštine i privatnih lica je u ukupnoj površini od 4 hektara 46 ari i 99 metara kvadratnih. U privatnom posjedu je ukupna površina od 9 hektara, 32 ara i 59 kvadratnih metara.

To znači da je Opština Tivat sama ili u suvlasništvu sa privatnim licima, bila vlasnik oko 45 odsto ukupne površine aerodroma, ali je sva ta imovina prije dvije godine administrativnim putem prebačena na državu.

Uz to, iz katastarske evidencije izbrisane su i zabilježbe postojanja brojnih sudskih sporova koje građani vode protiv države za zemlju koja im nikada nije plaćena, iako se na njoj već decenijama nalazi pista i drugi objekti tivatskog aerodroma.

Opština Tivat je, sudeći prema katastarskoj evidenciji, u protekla tri mjeseca ostala i bez sljedeće imovine - preko 118.000 kvadrata zemlje koja se “naslanja“ na ogradu aktuelnog aerodromskog kompleksa i koja je, po Državnoj studiji lokacije Aerodrom Tivat, predviđena za dalje širenje kapaciteta vazdušne luke.

Opštinskih šest parcela ukupne površine 118.200 kvadrata iz LN 152 KO Mrčevac, prepisani su na državu kao vlasnika, a Opštini je ostalo pravo raspolaganja tom imovinom. Sada Vlada traži da joj Opština, bez naknade, prebaci i pravo raspolaganja tom zemljom među kojom su i parcele koje je lokalna uprava Tivta do sada već godinama uz naknadu rentirala ACG.

Vlada od Tivta zahtijeva i još više desetina hiljada kvadrata opštinske zemlje u blizini aerodroma, a koja se svojevremeno koristila u kompleksu nekadašnjeg poljoprivrednog dobra “Boka”.

Prenos potreban da bi našli novog gazdu za aerodrome

Prenos ove imovine potreban je Vladi kako bi sprovela namjeru da crnogorske aerodrome u Tivtu i Podgorici da u dugoročni zakup na 30 godina. Ministar saobraćaja Osman Nurković (Bošnjačka stranka) javne pozive za traženje koncesionara najavljuje već skoro godinu, ali su mu tekstovi koncesionog akta vraćani nekoliko puta sa Komisije na ekonomsku politiku.

Namjera Vlade je da od izdavanja aerodroma odmah dobije 100 miliona eura, uz drugu godišnju naknadu i višemilionko ulaganja zakupca u aerodromu.

Ovom planu se protivi SD čiji kadrovi sada upravljaju aerodromima. Oni smatraju da država i njena kompanija Aerodromi Crne Gore (ACG) treba da investiraju u proširenje kapaciteta a zadrže ovu profitabilnu kompaniju i značajan resor pod državnom upravom.

Nurković je nekoliko puta kritikovao rukovodstvo kompanije ACG, dok je aerodrome nazvao “zastiđem države”.

Bonus video: