Danilović: Po procjenama MMF i SB crnogorska ekonomija će rasti najsporije u regionu

"Preteći će nas jer priča o nama "kao balkanskom ekonomskom tigru" je predizborna i lažna, jer smo mi "tigar" koji živi od kredita, kredita na kredite, od pozajmica i ogromne nefunkcionalne administracije"
3125 pregleda 11 komentar(a)
Danilović, Foto: Boris Pejović
Danilović, Foto: Boris Pejović

Predjsednik Ujedinjene Crne Gore (UCG) kazao je da će po procjenama Svjetske banke i MMF crnogorska ekonomija u narednih dvije i tri godine rasti najsporije u regionu.

"Preteći će nas mnogi, ili gotovo svi. Eto, mrska opozicija nije kriva za to - kriva je razvojna strategija Vlade, kratkovidost planera i pogubna logika; drži vodu doki izbori prođu ili: čuvaj vođu dok izbori prođu. Već do kraja godine prosječna zarada u Srbiji nadmašiće našu, vjerovatno i u BiH, u oba entiteta. A kako to? Zar članstvo u NATO nije trebalo da nas ubrza? Ne pomaže ni činjenica da je struktura zaposlenih u pomenutim susjednim državama mnogo drugačija od naše. Našu prosječnu zaradu ne opterećuje ogroman procenat zaposlenih u proizvodnji sa skromnim platama tako karakterističnim za region. Ne, kod nas su dominantne zarade onih koji su vezani za budžet. Ipak, preteći će nas, a mi smo ubjedljivo najzaduženiji u regionu. Preteći će nas jer priča o nama "kao balkanskom ekonomskom tigru" je predizborna i lažna, jer smo mi "tigar" koji živi od kredita, kredita na kredite, od pozajmica i ogromne nefunkcionalne administracije. Moraće da se otpuštaju radnici iz javnog sektora, dakako poslije izbora jer bi u suprotnom već danas DPS izgubio izbore kada bi Vlada najavila rezove i hrabru ekonomsku politiku. Kada bismo današnju strukturu zaposlenih iz CG preslikali u jednu Njemačku, Njemci bi za pola godine doživjeli kolaps", rekao je Danilović.

Daniloivć kaže da kada završimo prvu dionicu auto puta od Podgorice do Kolašina niko ne zna koliko ćemo biti dužni za tih četrdesetak kilometara - "izuzev Kineza, naravno."

"Naša strategija neodoljivo podsjeća na repliku iz Crnog Gruje; Ne brini gazda Grujo, već će nešto da se desi! Ali uvijek se dogodi gore od očekivanog. Suština opravdanja u aktuelnoj vladi oko finansiranja auto puta i ogromnog javnog duga glasi; morali smo da se zadužimo da bismo se razvijali. Ako je to logika, međutim, onda državama ne trebaju vlade, samo računovođe sa pečatom i znanjem da traže kredit. Kako je moguće da Srbija, koja je razorena do temelja u NATO agreciji, sa štetama na infrastrukturi koje su bile veće od 10 milijardi, danas smanjuje javni dug, obnavlja infrastrukturu, u poslednjih 7..8 godina gradi i završava 300 kilometara autoputa i vuče ubjedljivo najveći dio direktnih stranih investicija - prošle godine skoro 70 % od ukupnih na Zapadnom Balkanu? Isto je i ove godine! Jasno je da ćemo dobrano sačekati kako bismo mogli reći "naš auto put", ili "dio našeg autoputa"! Jasno je da je to danas "kineska dzada kod nas", a s obzirom da moramo nastaviti izgradnju, sada kada smo "uvalili" milijardu evra koje nismo imali, pitanje je kako", kaže Danilović.

On dodaje da će auto put početi da donosi razvoj i novac u budućnosti, "onda kada bude izgrađen do Boljara sa obje strane, a do tada?"

" Do tada ćemo, a posebno ljudi iz DPS Vlade, biti ponosni na činjenicu da i mi imamo prve kilometre auto puta koji povezuje Podgoricu i Mateševo. I biće predstavljeno kao da nam je poklonjeno od stane "voljenog Predsjednika" DPS-a, kao da je dio njegove nesebično ustupljene djedovine, a ne "vlasništvo" svakoga od nas pojedinačno koje su zadužili makar na 30 godina, i to do guše! I kada se, dakle, teško nositi sa surovom realnošću sa posrnulom ekonomijom, ali istovremeno i sa napredujućim privatnim biznisom nekoliko familija uvijek vezanim za budzet i naše pare, onda je spasonosno krenuti u proces "autokefalnosti pravoslavne Crkve" Ali nevjerovatno, ni tu nema doslednosti? DPS priprema opštinske odbore za oblasti: kanonistike, patristike, isihastike, za preturanje istorije Pravoslavlja i povratak u vrijeme velikih Sabora, a istovremeno iz pojedinih stručnih škola izbacuju istoriju i geografiju? Čovjek je očekivao da oni uvedu dodatne časove istorije, da predsjednici njihovih odbora završe ubrzane kurseve "istorije i geografije Crkve", ali naprotiv. Ipak, znamo zašto čine tako jer zdravom razumu i pristojnim ljudima je jasno odavno sve; dakle, nama treba razdijeliti mrvice istorije, a nekima je i zabraniti, treba možda svima ukinuti geografiju jer je poželjno da se i ne raspitujemo u budućnosti za dalje od Mateševa. Dalje, ne postoji! Stručno obrazovani za deset godina neće moći ni u maloj Crnoj Gori da potrefe Krnovo, a i zašto bi? Tamo ionako postoje samo neke vjetrenjače, a to je posao za literaturu, za Servantesa. Dakle, lijepo bi bilo da nove generacije ne znaju ništa i ne pitaju ništa, a ako i pitaju, biće im izloženo kroz problem autokefalnosti", zaključio je Danilović.