URA: Da li Veselina Vukotića za predsjednika Borda direktora Plantaža preporučuje 13 godina neuspjeha

„Ili je prosto cilj da se sa Vukotićem nekada najbolja crnogorska firma i regionalni lider u proizvodnji i realizaciji vina vrhunskog kvaliteta, dovede na crnu listu poreskih dužnika, obezvrijedi se na tržištu kapitala, i kao takva spremi za još jednu sumnjivu privatizaciju“
2806 pregleda 5 komentar(a)
Valerija Saveljić, Foto: GP URA
Valerija Saveljić, Foto: GP URA

Biranjem Veselina Vukotića na mjesto predsjednika Borda direktora Plantaža nastavljen je zločin prema toj državnoj kompaniji i guranje u propast, kao i mnogih firmi u kojima je Vukotić igrao glavnu riječ, saopštila je danas Valerija Saveljić iz Građanskog pokreta URA.

Ona podsjeća crnogorsku javnost da je prof. Veselin Vukotić na mjestu predsjednika Borda direktora Plantaža još od 2006. godine, i da je na toj poziciji već trinaest godina.

Saveljić postavlja pitanje i „koje su to preporuke koje ga preporučuju, ovoliki niz godina, na mjesto predsjednika vlasnika kapitala Plantaža“.

„2006. godine, Plantaže su bile zadužene kod banaka 3,5 mil eura, a po zadnjem revizorskom izvještaju za 2018. godinu 19 mil eura. Prihodi 2006. iznosili su 29,9 mil €, a 2018. 29,4 mil €, dok su zalihe gotovih proizvoda i nedovršene proizvodnje porasle sa 7,5 mil € na 44,7 mil €, pri čemu se nisu povećali smještajni kapaciteti, što nam govori da se povećanje vrijednosti zaliha za preko 37 mil € prvenstveno odnosi na povećanje cijene a ne količine“, ukazuje Saveljić.

Ona napominje i da su 2006. godine Plantaže bile likvidna firma i na bijeloj listi poreskih dužnika, a danas se nalaze na crnoj listi poreskih dužnika sa dugom od 2,77 miliona eura

„Još jedan bitan pokazatelj odnosi se na cijene akcija koje su se kotirale na berzi. 2006. su se kotirale po cijeni 1,6 €, a danas se kotiraju po cijeni od 0,10 €. Za svoj dosadašnji rad u Plantažama, prof. Vukotić je nagrađen i bonusima iz ostvarene dobiti, po osnovu tzv. korporativnog upravljanja u iznosu od 175.000 € neto. Zbog čega je zaslužio bonuse?“, pita Saveljić.

Ona zaključuje da iz svega navedenog ne vidimo nikakave pozitivne pokazatelje, već samo negativne, pa je pitanje koje su to preporuke i rezultati prof. Vukotića nametnuli za još jedan mandat.

„Ili je prosto cilj da se sa Vukotićem nekada najbolja crnogorska firma i regionalni lider u proizvodnji i realizaciji vina vrhunskog kvaliteta, dovede na crnu listu poreskih dužnika, obezvrijedi se na tržištu kapitala, i kao takva spremi za još jednu sumnjivu privatizaciju“, zaključuje Saveljić.

Bonus video: