Da li će kasniti obračun plata za jul?

Praksa Skupštine je da sprovede glasanje kada se završi rasprava o svim tačkama na dnevnom redu
2875 pregleda 3 komentar(a)
Zakon bi morao biti usvojen prvog dana sjednice,  da obračun zarada počne na vrijeme: Skupština, Foto: Boris Pejović
Zakon bi morao biti usvojen prvog dana sjednice, da obračun zarada počne na vrijeme: Skupština, Foto: Boris Pejović

Na sjednici Skupštine koja je zakazana za 22. jul nalazi se Predlog izmjene Zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje kojim se predviđa smanjenje doprinosa poslodavcima sa 4,3 na 2,3 bruto zarade zaposlenog.

Iz Vlade je ranije najavljeno da će smanjenje doprinosa važiti za julsku zaradu, što znači da bi ovaj zakon morao stupiti na snagu najkasnije nekoliko dana prije završetka jula, kako bi poslodavci obavili obračun i zarade isplatili 1. avgusta.

Praksa Skupštine je da sprovede glasanje kada se završi rasprava o svim tačkama na dnevnom redu, kojih u ovom slučaju ima 27, pa da pređe na glasanje, ali u slučaju hitnosti može za određeni predlog sprovesti glasanje čim se o toj tački završi rasprava.

Ovaj predlog stavljen je kao prva tačka dnevnog reda, pa Skupština može već 22. jula o njemu završiti raspravu i sprovesti glasanje. Ukoliko predlog budu usvojen odmah ga mora poslati predsjedniku na potpis, a on Službenom listu na objavljivanje. U predlogu piše da stupa na snagu danom objavljivanja. Mnogi poslodavci obračun zaradi počinju već 25. u mjesecu.

Bonus video: