Projekat za luskuzni hotel na Mamuli: Glavni arhitekta Herceg Novog nije dao saglasnost

OHM Montenegro ima pravo žalbe Ministarstvu održivog razvoja i turizma na rješenje hercegnovskog glavnog arhitekte
549 pregleda 4 komentar(a)
mamula, Foto: Opština Herceg Novi
mamula, Foto: Opština Herceg Novi
Ažurirano: 15.03.2018. 17:47h

Vlada je danas odobrila drugo produženje roka za dostavljanje projektne dokumentacije kompaniji OHM Mamula Montenegro, koja na ostrvu Lastavica - Mamula na ulazu u Bokokotorski zaliv od bivše tvrđave i zatvora treba da napravi luksuzni hotel, jer glavni arhitekta Herceg Novog nije dao saglasnost na idejni projekat.

Prvi rok za dostavljanje dokumentacije istekao je 10. decembra, pa je produžen za 10. mart ove godine, a sada je produžen za još 90 dana.

U obrazloženju Vlade navedeno je da ih je kompanija OHM Mamula Montenegro 9. marta obavijestila da ne može u roku predati dokumentaciju jer ih je 5. marta glavni gradski arhitekta obavijestio da im je odbio saglasnost na idejni projekat budućeg hotela.

OHM Montenegro ima pravo žalbe Ministarstvu održivog razvoja i turizma na rješenje hercegnovskog glavnog arhitekte.

"Imajući u vidu navedeno, kao i od strane OHM Mamula Montenegro najavljenu mogućnost izjavljivanja žalbe, ukazala se potreba za produženjem roka za dostavljanje "Projektantske dokumentacije" do okončanja postupka i izdavanja saglasnosti na idejno riješenje, odnosno kompletiranja navedene dokumentacije sa Glavnim projektom, na bazi idejnog rješenja", navedeno je u obrazloženju odluke Vlade.

Tvrđava nazvana Mamula, po austrijskom generalu Lazaru Mamuli, izgrađena je na ostvrvu Lastavica 1853. godine. U vrijeme Drugog svjetskog rata italijanski okupator je koristio kao zatvor i mučilište za rodoljube i taoce.

Vlada je u februaru 2015. godine ostvrlo dala u zakup kompaniji Oraskom na 49 godina, kako bi bivšu tvrđavu pretvorila u luksuzni hotel.

Oraskom je za taj projekat formirao posebnu firmu u Crnoj Gori OHM Mamula Montenegro koja treba da izgradi hotel.

Ukupna investicija je procjenjena na 15 miliona eura, a budući hotel imaće 23 luksuzne sobe, kao i spomen sobu o istoriji ostrva.

Bonus video: