STANJE GORE NEGO PROŠLE GODINE

Prijeti li kolaps sezone: Privatni smještaj poluprazan

Turistički poslenici u Budvi su jednoglasni da je stanje mnogo gore nego prošle godine i tvrde da smještaj popunjavaju mnogo lošije platežni gosti ili oni koji zakupljuju na noć - dvije
52433 pregleda 222 komentar(a)
Gosti dolazili na noć-dvije: Plaža u Bečićima, Foto: Arhiva Vijesti
Gosti dolazili na noć-dvije: Plaža u Bečićima, Foto: Arhiva Vijesti

Iako zvanične brojke govore kada je riječ o broju gostiju i naplati boravišne takse da je sezona na nivou prošle, pa čak i bolja, turistički poslenici su jednoglasni da je stanje mnogo gore nego prošle godine i da postoji bojazan da će, ako se nastavi ovakav trend i eventualne loše vremenske prilike, sezona u Budvi u pravom smislu riječi doživjeti kolaps.

Predsjednik sektora turističkih agencija u Crnogorskom turističkom uduruženju Petar Ivković navodi da podaci digitalnih internet kanala prodaje govore o skoro 40 odsto manje individulanih rezervacija, te da se „prelilo“ na tržišta Turske, Grčke i Egipta. On navodi da bi se u potpunosti složio sa ocjenama, kakve su nedavno iznijete u jednom hrvatskom dnevniku, o problemima koji su praktično identični i u Crnoj Gori.

„U Hrvatskoj ljudi su počeli da pričaju da postoji problem u privatnom smještaju. Oni priznaju da su bili bahati i pohlepni i podizali cijene, ali sada oni to priznaju i počinju da rješavaju problem. Kod nas se o tome ne govori, imate jednostavno lošu popunjenost privatnog smještaja, ali niko ne želi da se sa time pozabavi. Konkurencija snižava cijene, struka im se uključila u cijeli problem, a kod nas jednostavno niko javno ne želi da govori“, kazao je Ivković i naveo da samo kroz potrošnju vode i odvoz smeća u Budvi, možete matematički da dođete do podatka da je privatni smještaj poluprazan.

On dodaje da najbolje prolaze oni koji izdaju smještaj na crno.

Prema zvaničnim podacima Turističke organizacije Budva, koji su dostavljeni „Vijestima“, na području od Jaza do Buljarice odmara 43.000 gostiju.

„Od ukupnog broja, njih 30 hiljada je u privatnom smještaju i to je popunjenost na nivou prošle godine“, saopštili su iz lokalne turističke organizacije.

I pored ovakvih podataka, loša situacija je u privatnom smještaju, koji je praktično poluprazan. Istina, Budva nema preciznih podataka o broju ležajeva u privatnom smještaju. Nekih 28 hiljada je registrovano, a pretpostavlja se da se na tržištu nalazi najmanje duplo više.

Da je lošija situacija u popunjenosti privatnog smještaja svjedoči i vlasnik kuće u Starom gradu u Budvi Petar Antonioli, koji ističe da je mnogo gore nego prošle godine.

„Idemo iz gore u goru sezonu, a to je posljedica prije svega što smo bili zamorčići bukinga, bez jasne strategije. Sada nam smještaj popunjavaju neki mnogo lošije platežni gosti ili oni koji zakupljuju na noć - dvije. Oslonili smo se na buking i sve se pretvorilo u jedan veliki bazar. U predsezoni smo bili gurnuti po strani. Bez neke ozbiljnije strategije mi ćemo ostati da lebdimo i prepušteni sami sebi da se snalazimo“, kazao je Antonioli navodeći da se od glavne sezone očekuje da bude mnogo bolja.

Ugostitelji oko Staroga grada tvrde za „Vijesti“ da su im prometi u odnosu na prošlu godinu do deset odsto manji, te da i oni očekuju da špic ljeta donekle popravi situaciju.

Da ni zakupci plaža ne mogu zadovoljno trljati ruke, svjedoče i na popularnoj budvanskom kupalištu Mogren, gdje je, kako navode, promet za 20 odsto manji nego u istom periodu prošle godine.

„Ne govorimo o maju, jer tada nije ni bilo gostiju, pošto je padala kiša sve do 6. juna. Ali sada imamo evidentno manju posjetu nego ranijih godina. Problem je što je manje ruskih turista. Očekujemo da glavna sezona bude mnogo bolja, prije svega da nas posluže vremenske prilike, jer ako se ovako nastavi, bićemo u gubicima“, ističu zakupci.

Ono što svakako ide mnogo bolje nego prošle godine je naplata boravišne takse. Uprava lokalnih javnih prihoda Opštine Budva zaključno sa 7. julom naplatila je 1.188.507 eura, što je za gotovo 200 hiljada eura više nego u istom periodu lani.

Sekretar za finansije i v.d. direktora Uprave za naplatu javnih prihoda Petar Odžić (SDP) naveo je da od ukupno ostvarene naplate 523.334 eura je naplaćeno boravišne takse u privatnom smještaju.

„To je u odnosu na prošlu godinu za oko 45 hiljada eura više, kada je riječ o izdavaocima privatnog smještaja. Od početka juna na terenu su timovi opštinskih turističkih inspektora, ovlašćenih za kontrolu privatnog smještaja i naplatu boravišne takse”, kazao je Odžić.

Cijena boravišne takse ostala je nepromijenjena, a prihod od nje u promjeru 80 prema 20 odsto dijele Turistička organizacija Budva i Nacionalna turistička organizcija.

Turistička organizacija Budva dominantni priliv očekuje od naplate boravišne takse i njen budžet za ovu godinu biće čak 3,5 miliona eura.