Marković: Prihodi za šest mjeseci 824 miliona

Premijer je naglasio da su izdaci budžeta u prvoj polovini godine iznosili 733, 9 miliona eura, navodeći da je kapitalni budžet realizovan u iznosu od 69 miliona eura, "što je od više od polovine planiranog za cijelu godinu"
2391 pregleda 9 komentar(a)
Duško Marković na današnjem premijerskom satu, Foto: Boris Pejović
Duško Marković na današnjem premijerskom satu, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 17.07.2019. 15:53h

Premijer Duško Marković ocijenio je tokom premijerskog sata da su u prvih šest mjeseci tekuće godine, prihodi budžeta naplaćeni u iznosu od 824 miliona eura, što je u odnosu na isti period prethodne godine više za 60,1 milion eura.

"U odnosu na plan za januar-jun prihodi su viši za 20, 7 miliona eura. Ovo nije sticaj okolnosti, kako bi neko rekao u ovoj sali, nego ozbiljne strateške i dosledne ekonomske i finansijske politike", rekao je Marković, odgovarajući na pitanje poslanika SD-a Borisa Mugoše.

Mugoša je u ime kluba Socijaldemokrata i Liberalne partije pitao premijera kakvo je izvršenje ovogodišnjeg budžeta, da li se tekući izdaci finansiraju iz tekućih prihoda i koji je nivo ostvarenja kapitalnog budžeta.

Premijer je naglasio da su izdaci budžeta u prvoj polovini godine iznosili 733, 9 miliona eura, navodeći da je kapitalni budžet realizovan u iznosu od 69 miliona eura, "što je od više od polovine planiranog za cijelu godinu".

Marković je kazao da su mjere fiskalne konsolidacije u prethodne dvije godine, dale dobre rezultate, čemu svjedoči činjenica da su izvorni prihodi budžeta povećani za oko 260 miliona, što predstavlja rast od 17 odsto.Vlada, kako je istakao, nije uzela ni euro kredita za tekuću potrošnju, navodeći da je svako zaduživanje bilo za izgradnju infrastrukture i otplatu postojećih dugova.

Mugoša je kazao da nije zadovoljan informacijom o realizaciji kapitalnog projekta autoputa Bar-Boljare.

"Za prva četiri mjeseca za izvedene radove isplaćeno je oko 30 miliona eura, a u budžetu je planirano oko 200 miliona za cijelu godinu. Ako bi tom dinamikom nastavili, da bi samo 100 miliona, ukupno planiranih radova izveli na toj dionici", rekao je Mugoša.

Marković je kazao da je sada situacija povoljnija u odnosu na podatke koje je Mugoša iznio.

"Imali smo zastoj i u radovima i u plaćanju. Znate da su vremenski uslovi bili veoma nepovoljni za radove, posebnom na otvorenom. Sad je fokus radova na dionici prema Mateševu...Ubrzani su radovi. Napravljen je značajan pomak i na mostovima, tunelima i na otvorenoj trasi. Most Moračica se počeo spajati već sada, a rok je bio do kraja 2019.godine", odgovorio je Marković.

Bonus video: