Radunović: Prva rata "Exim" banci za autoput iznosi 33.7 miliona dolara

Medojević je upozorio da izgradnja auto-puta kasni i istakao da su troškovi povećani za 100 miliona eura
3359 pregleda 2 komentar(a)
Radunović u Skupštini, Foto: Printscreen YouTube
Radunović u Skupštini, Foto: Printscreen YouTube
Ažurirano: 19.07.2019. 08:56h

Ministar finansija Darko Radunović kazao je da će prva godišnja rata „Exim“ banci za izgradnju auto puta iznositi 33.7 miliona dolara, i da će kineskoj banci biti isplaćena u julu 2021. godine. Odgovarajući na poslanička pitanja on je podsjetio da je period otplate kredita za izgradnju auto-puta 20 godina sa grejs periodom od šest godina.

„Sredstva za te namjene biće planirana u godišnjem budžetu za 2021. godinu na poziciji otplate duga nerezidenata a sama obaveza biće regulisana iz sredstava tekućeg budžeta, depozita i drugog vida finansiranja a eventualno i kreditnih sredstava zavisno od raspoloživih sredstava“, kazao je Radunović odgovarajući poslaniku Demokratskog fronta Nebojši Medojeviću koji je pitao kada stiže prva rata, koliki je njen iznos i kako će je Vlada platiti.

Medojević je upozorio da izgradnja auto-puta kasni i istakao da su troškovi povećani za 100 miliona eura. Kazao je i da su kineske kompanije zbog toga povlašćene u Crnoj Gori.

„Kineski investitori ne plaćaju PDV, tamo ne može da uđe policija ni državna bezbjednost. Ne odgovaraju nizašta u Crno Gori. Vidjeli ste šta su uradili od Tare. Niko ne kotroliše šta prenose u kontejnerima i gdje se to prodaje“, kazao je Medojević.

On je rekao i da je stvarna vrijednost dionice Smokovac-Mateševo 500 miliona eura, ističući da bi kineske kompanije od Vlade mogle tražiti vlasništvo nad dionicom nakon što naplate tu sumu.

„Garancija ovog kredita je država Crna Gora i njena imovina, a kineske kompanije mogle bi tražiti da budu vlasnik objekta koji su gradile, a prethodno naplatizi od države cjeloupan trošak gradnje, To je kineski stil“, kazao je Medojević, na šta je Radunović odgovorio da se ne može desiti da kineska kompanija postane vlasnik auto-puta.

„To se može desiti ako se izglasa u ovom parlamementu i on odluči da tako nešto uradi. Nigdje se ugovorom nije obavezala Crna Gora da se uspostavi hipoteka na imovinu gdje se izvode radovi. Te tvrdnje su nam pravile veliki problem i u razgovorima sa svjetskom bankom i MMF-om, ali nisu tačne“, kazao je Radunović.

Odgovarajući na pitanje Ane Nikolić (DPS) Radunovć je kazao da je ukupan priliv stranih direktnih investicija prošle godine iznosio 858, 1 miliona. On je kazao da je to 38 odsto više nego 2017. godine, navodeći da je Crna Gora u regionu najbolje plasirana po stranim ulaganjima.

Bonus video: