Šotra: Eurofond nije "istopio" osam miliona eura

Direktor fonda Boiša Šotra negira tvrdnje manjinskog akcionara A. B. da novac prebacuju u Lihtenštajn
320 pregleda 0 komentar(a)
Boiša Šotra, Foto: Savo Prelević
Boiša Šotra, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 13.03.2018. 18:14h

Nijesu tačni navodi da se portfolio ZIF Eurofonda “istopio” za osam miliona eura prodajom akcija i imovine, te da se taj novac “prebacio” na inostrane račune u Lihtenštajn, saopštio je direktor fonda Boiša Šotra.

On je reagovao na navode iz urgencije predsjedniku Apelacionog suda koju je poslao nezadovoljni manjinski akcionar A. B., a “Vijesti” objavile 1. marta u tekstu pod naslovom „Dok čekaju odluku, nestalo 8 miliona“.

“Istina je da ništa nije prodato, već da je zakonska obaveza da se vrijednost fonda izračunava na osnovu berzanskih cijena hartija od vrijednosti u vlasništvu fonda, pa samim tim mi ne možemo bit odgovorni što je vrijednost hartija od vrijednosti na tržištu takva kakva je”, tvrdi Šotra u reagovanju.

Apelacioni sud skoro devet mjeseci ne odlučuje o žalbi Eurofonda i društva koje njime upravlja - Euroinvest da se prema presudi Privrednog suda isplati oko 1,28 miliona eura, plus zatezne kamate, za oko 70 nesaglasnih akcionara, koji već dvije godine čekaju na taj svoj novac. A. B. je upoznao predsjednika Apelacionog suda Mušiku Dujovića da su na početku sudskog spora do akcionara stizale glasine da će tek da se uvjere kako ljudi koji upravljaju Eurofondom dobro plivaju u crnogorskim sudovima.

“Konstatacija da “dobro plivamo u crnogorskim sudovima” vrlo je zlonamjerna, tendenciozna i neistinita, jer naša inicijativa za pokretanje postupka za ocijenu saglasnosti sa ustavom člana 185, stav 2, 3 i 4 Zakona o investicionim fondovima, a koja se odnosi na visinu iznosa koji treba isplatiti nesaglasnim akcionarima, predata je još u aprilu 2016. godine i još uvijek nema odgovora”, istakao je dalje u reagovanju Šotra.

On je napomenuo da se Euroroinvest prema odredbama zakona obavezaoo da štiti interese ostalih akcionara fonda od namjere 161 nesaglasnog akcionara.

Bonus video: