Vozač će morati da ima uniformu i legitimaciju

Novine predviđene su izmjenama i dopunama zakona o prevozu u drumskom saobraćaju i uvode se kako bi se uklonila nelojalna konkurencija i suzbila siva ekonomija u toj djelatnosti
10368 pregleda 9 komentar(a)
Detalj iz Podgorice, Foto: Luka Zeković
Detalj iz Podgorice, Foto: Luka Zeković

Taksi udruženja u vozilima moraće na vidno istaknutom mjestu da imaju taksi legitimaciju vozača, kako bi korisnici njihovih usluga znali ko ih vozi i da li ima dozvolu da upravlja vozilom. Uz to, obaveza vozača biće da imaju posebnu radnu odjeću.

Te novine predviđene su izmjenama i dopunama zakona o prevozu u drumskom saobraćaju i uvode se kako bi se uklonila nelojalna konkurencija i suzbila siva ekonomija u toj djelatnosti. Izmjene i dopune zakona su razmotrene na posljednjoj sjednici Vladinog savjeta za konkurentnost početkom jula.

U Ministarstvu pomorstva i saobraćaja “Vijestima” su kazali da su nova zakonska rješenja pripremili nakon što su taksi prevoznici zahtijevali uklanjanje sive ekonomije i nelojalne konkurencije.

“Strukovni sindikat taksista Crne Gore - Unija slobodnih sindikata Crne Gore obratio se predsjedniku Vlade Dušku Markoviću, odnosno potpredsjedniku Vlade za ekonomsku politiku i finansijski sistem Milutinu Simoviću sa zahtjevom da se formira radne grupe koja će imati za zadatak da analizira probleme u obavljanju djelatnosti auto taksi prevoza. Nakon toga je ministar saobraćaja Osman Nurković formirao radnu grupu sačinjenu od predstavnika državnih organa čije nadležnosti se tiču djelatnosti auto taksi prevoza putnika i predstavnika Strukovnog sindikata koja je pripremila Informaciju o analizi stanja u djelatnosti auto taksi prevoza putnika sa predlogom mjera i zaključaka za rješavanje problema. Vlada je tu informaciju usvojila krajem decembra prošle godine, a jedna od predloženih mjera je izrada izmjena i dopuna Zakona o prevozu u drumskom saobraćaju u cilju uklanjanja nelojalne konkurencije koja je dominantno prisutna u auto taksi prevozu, ali i u ostalim oblicima javnog prevoza putnika”, objasnili su iz Ministarstva.

Radnu grupu su činili predstavnci Ministarstva, Privredne komore i auto taksi prevoznici koji tu djelatnost obavljaju kao preduzetnici i pravna lica, a nacrt zakona je objavljen na javnoj raspravi 15. februara.

“Najvažnije izmjene i dopune se odnose na preciziranju dokumentacije koja se mora nalaziti u vozilu prilikom obavljanja auto taksi prevoza. Ovdje je posebna pažnja posvećena dokumentaciji kojom se dokazuje da je vozač zaposlen i prijavljen kod auto taksi prevoznika (ugovor o radu, poreska prijava), kao i obavezno posjedovanje taksi legitimacije vozača koja mora biti istaknuta na vidnom mjestu u vozilu kako bi korisnici prevoza znali ko ih vozi i da li taj neko ima dozvolu da upravlja auto taksi vozilom. Uz to, dat je pravni osnov za propisivanje radne odjeće za vozače kako bi izbjegli situacije da pojedini auto taksi prevoznici narušavaju ugled uzornim kolegama i Crnoj Gori kao prepoznatoj turističkoj destinaciji”, navode iz Ministarstva.

Auto taksi legitimacija, prema predlogu izmjena i dopuna zakona, mora sadržati vozačku dozvolu za upravljanje vozilima, uvjerenja o zdravstvenoj sposobnosti i položenom ispitu o poznavanju grada.

Novina i “rent a car” sa vozačem

Novina u zakonu biće i uvođenje usluge “rent a car” sa vozačem. Takav vid prevoza moći će da se obavlja samo putničkim vozilom visoke klase, odnosno luksuznim putničkim vozilom mlađim od šest godina, čija je kataloška vrijednost veća od 30.000 eura.

“Prepoznali smo novi oblik prevoza i propisali uslove pod kojim se može obavljati, a to je iznajmljivanje vozila sa vozačem - limo-servis. Ovaj oblik prevoza je bio prepoznat Zakonom o turizmu, ali je istim bio nedovoljno uređena pa je predstavljao u velikoj mjeri nelojalnu konkurenciju auto taksi prevoznicima i prevoznicima koji obavljaju međugradski linijski i vanlinijski prevoz putnika”, navode iz Ministarstva.

Vozač “rent a car” moraće da ima najmanje 21 godinu i moraće najmanje tri godine da posjeduje vozačku dozvolu kategorije B.

Dispečerske centre uvode u legalne tokove

Novim rješenjima su definisani i dispečerski centri koji posreduju u ugovaranju auto taksi prevoza i propisani su uslove pod kojima obavljaju djelatnost.

Iz Ministarstva su objasnili da je to urađeno da bi se zaštitili od nelegalnih subjekata koji su čak i na globalnom nivou prepoznati kao nelojalna konkurencija i koji posluju u sivoj zoni bez mogućnosti nadzora.

“Ova pojava nije u velikoj mjeri identifikovana u Crnoj Gori, ali smatarali smo neophodnim preduprijediti ovakave devijantne pojave”.

Dispečerski centar moraće da ima odobrenje za rad od opštine na čijoj teritoriji radi, biće dužan da usluge pruža samo licenciranim auto taksi prevoznicima i da vožnje dodjeljuje samo vozilima sa važećim izvodom licence.

Bonus video: