Kredit Acove banke firmi koju povezuju s Canetom

Nakon što je isticao rok 20. maja za dug od 400 hiljada eura, koji je prošle godine banka brata predsjednika države i lidera DPS-a Mila Đukanovića dala ovoj podgoričkoj firmi, koju mediji povezuju sa Subotićem, zaključen je novi poslovni aranžman na istu sumu, sa rokom važenja garancije od godinu
7372 pregleda 8 komentar(a)
Subotić, Foto: Luka Zeković
Subotić, Foto: Luka Zeković

Prva banka Crne Gore, koju kontroliše biznismen Aco Đukanović, upisala je hipoteku na oko 4.500 kvadrata zemlje u Farmacima, nadomak Podgorice, vlasništvo firme “Dulw D Trade”, koja se neformalno povezuje sa srbijanskim biznismenom Stankom Canetom Subotićem, kao garanciju od 400 hiljada eura za pozajmicu.

Nakon što je isticao rok 20. maja za dug od 400 hiljada eura, koji je prošle godine banka brata predsjednika države i lidera DPS-a Mila Đukanovića dala ovoj podgoričkoj firmi, koju mediji povezuju sa Subotićem, zaključen je novi poslovni aranžman na istu sumu, sa rokom važenja garancije od godinu.

Subotić je više od deceniju u dobrim odnosima sa braćom Đukanović. „Upis hipoteke na osnovu založne izjave od 16. maja, hipotekarni dužnik “Dulw D Trade” u korist hipotekatrnog povjerioca Prve banke u iznosu od 400 hiljada eura sa rokom važenja garancije do 13. jula 2020. godine”, navodi se u listu nepokretnosti u koji su „Vijesti” imale uvid.

Banka, čiji je Đukanović najveći vlasnik, upisala je 20. maja u katastarsku evidenciju Uprave za nekretnine na imovinu ove firme zabranu otuđenja i opterećenja imovine dužnika, bez njene saglasnosti.

Prva banka je godinama unazad u poslovnom aranžmanu sa ovom firmom, koju je i kreditno pomogla na iznos od 2,5 miliona eura prije pet godina. “Dulw D Trade” je firma koja se bavi uvozom i distribucijom skupocjenih inostranih vina.

U Centralnom registru privrednih subjekata piše da je firmu osnovala Emerging Markets Investments APS, čije je sjedište u Budvi.

Ovu firmu je osnovala istoimena firma iz Kopenhagena u Danskoj, koju kontroliše Subotić.

Ta firma ima 80 odsto akcijskog kapitala, dok petina pripada Gordani Milošević.

Preduzeće, prema finanijskim izvještajima koji uredno predaje Poreskoj upravi, pozitivno posluje u Crnoj Gori.

Prema posljednjem finansijskom iskazu dostavljenom krajem marta Poreskoj upravi, firma nema gubitke, a prošlu godinu je završila sa neto prihodom od 264 hiljade eura, dok je 2017. završila u plusu od 243 hiljade eura.

Tokom prošle godine firma je imala poslovne prihode od 3,2 miliona eura, dok su joj poslovni rashodi iznosili 2,8 miliona eura. Vrijednost stalne imovine firme procijenjena je na 1,9 miliona eura, a dugoročni krediti 1,8 miliona eura.

Bonus video: