Nenezić: Rekonstrukcija i transformacija Mamule izazovan projekat

Iz OHM Mamula navode da su tokom izvođenja pripremnih radova, sproveli obimna istraživanja postojeće dokumentacije i stanja na terenu
1316 pregleda 0 komentar(a)
Delegacije MRT i SRP u posjeti OHM Mamula, Foto: OHM Mamula
Delegacije MRT i SRP u posjeti OHM Mamula, Foto: OHM Mamula

Transformacija ostrva Lastavica i utvrđenja Mamula uz minimalne intervencije i očuvanje istorijske i arhitektonske autentičnosti i integriteta lokaliteta, te uvođenje hotelskih sadržaja uz upotrebu ekoloških i održivih metoda osnovne su karakteristike projekta koji realizuje kompanija OHM Mamula, što je u potpunosti u saglasju sa politikom Ministarstva održivog razvoja i turizma (MRT) i drugih institucija u Crnoj Gori, saopšteno je tokom posjete delegacija Ministarstva i Sekretarijata za razvojne projekte kompaniji OHM Mamula Crna Gora.

Delegacija koju su predvodili državni sekretar MRT Damir Davidović i sekretar Sekretarijata za razvojne projekte Dejan Medojević, razgovarala je sa menadžmentom i konsultantima kompanije OHM Mamula o rekonstrukciji tvrđave Mamula i glavnim radovima koji bi uskoro trebalo da počnu.

"Vlada Crne Gore i Ministarstvo održivog razvoja i turizma podržavaju u potpunosti projekte koji doprinose turističkom i ekonomskom razvoju Crne Gore a posebno projektima koji se izvode uz puno poštovanje arhitektonske autentičnosti i doprinose valorizaciji kulturnog turizma", ocijenio je Davidović.

Iz OHM Mamula navode da su tokom izvođenja pripremnih radova, sproveli obimna istraživanja postojeće dokumentacije i stanja na terenu, ističući da je posebno važna održiva potrošnja struje i vode, kao i bezbjedan sistem upravljanja otpadom koji će biti uspostavljeni na lokaciji.

Izvršni direktor OHM Mamula Predrag Nenezić rekao je da će rekonstrukcija i transformacija Mamule predstavljati izazovan projekat i u Crnoj Gori prvi primjer adekvatne valorizacije istorijskog spomenika i objekta pod zaštitom države.

"Riječ je o transformaciji u hotelsko-turistički rizort sa svim sadržajima koje zahtijeva takav objekat a koji će istovremeno sačuvati autentičnost i posjedovati sadržaje kakva je istorijska galerija i ostati javan, otvoren za javnost", rekao je Nenezić.

Na ostrvu Lastavica u toku je posljednja faza zemljanih radova na centralnom platou, a podrazumijeva raščišćavanje zemlje i uklanjanje stijenskog materijala do projektovane kote iskopa, radi uvođenja ukopanih servisnih sadržaja.

Nakon formiranja servisnih sadržaja ispod platoa, zemljani nasip će biti vraćen, a plato će dobiti originalan izgled.

Rekonstrukcija tvrđave Mamula i ostrva planira se kroz Glavni projekat, u skladu sa prethodno izdatim konzervatorskim i urbanističko-tehničkim uslovima i najvišim međunarodnim standardima zaštite životne sredine, uz maksimalno očuvanje originalne fizionomije predjela i svih zatečenih elemenata utvrđenog kompleksa.

Na projektu radi internacionalni tim koji uključuje MCM Design iz Portugala, Orascom Švajcarska, Studio Projektor iz Tivta, Enformu iz Kotora i druge, naveli su iz OHM.

Bonus video: