Skupština suprotno pozivu Vlade povećava broj zaposlenih?

Novim predlogom Pravilnika o sistematizaciji, na koji je Kolegijum predsjednika parlamenta dao saglasnost sredinom juna, i dalje se povećava broj zaposlenih, pa je planirano da budu 183 radna mjesta sa 275 zaposlenih
2565 pregleda 4 komentar(a)
Luiđ Škrelja, Foto: Zoran Đurić
Luiđ Škrelja, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 23.07.2019. 11:46h

Administrativni odbor Skupštine danas će razmatrati Predlog pravilnika o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji Službe Skupštine Crne Gore.

Novim predlogom Pravilnika o sistematizaciji, na koji je Kolegijum predsjednika parlamenta dao saglasnost sredinom juna, i dalje se povećava broj zaposlenih, pa je planirano da budu 183 radna mjesta sa 275 zaposlenih.

Član Kolegijuma, nezavisni poslanik Aleksandar Damjanović, ranije je saopštio da plan da bude 275 izvršilaca (uključujući savjetnike predsjednika i potpredsjednika parlamenta) predstavlja uvećanje u odnosu na važeći pravilnik.

On je dodao i da se kasni sa novom sistematizaciju u odnosu na zakonski rok koji je propisan Zakonom o državnim službencima i namještenicima, bez opravdanih razloga za kašnjenje. Podsjetio je i da je cilj racionalizacija državne uprave, ali da je jasno da Skupština odstupa od te namjere.

Ministarka javne uprave, Suzana Pribilović, danas je uputila predlog javnog poziva svim organima i institucijama na centralnom i lokalnom nivou za sporazumni prestanak radnog odnosa uz isplatu otpremnine zaposlenom.

Javni poziv za sporazumni raskid radnog odnosa se realizuje u okviru Plana optimizacije javne uprave 2018-2020, a cilj je da se pruži podrška uspostavljanju administracije koja odgovara na potrebe građana i privatnog sektora uz istovremeno rasterećivanje državnog i opštinskih budžeta.

Bonus video: