Telekomu smanjeni prihodi

"Smanjenje dobiti je uslovljeno nižom operativnom dobiti, što je značajnim dijelom posljedica primjene novih računovodstvenih standarda. Pored toga smanjenje neto dobiti uslovljeno je i većim troškovima amortizacije u 2019“, objasnili iz kompanije
894 pregleda 0 komentar(a)
Telekom, Foto: Vesko Belojević
Telekom, Foto: Vesko Belojević

Poslovni prihodi Crnogorskog Telekoma tokom prvih šest mjeseci ove godine iznosili su 39,58 miliona eura i bili su za oko četiri odsto manji u odnosu isti period prošle godine kada su iznosili 41,24 miliona.

Podaci iz bilansa uspjeha Telekoma objavljeni na veb sajtu Montenegroberze pokazuju da je neto profit iznosio 1,33 miliona eura i više je nego prepolovljen u odnosu na uporedni period prošle godine kada je iznosio 3,43 miliona eura.

Poslovni rashodi telekomunikacione kompanije iznosili su 36,67 miliona eura i bili su oko 200 hiljada manji u odnosu na prvo polugodište 2018.godine.

Uprkos padu prihoda iz kompanije su u izvještaju o bitnim događajima za navedeni period saopštili da u prvoj polovini 2019.godine bilježe rast broja korisnika u skoro svim segmentima, te da je Telekom zadržao vodeću poziciju na tržištu u postpejd segmentu mobilne telefonije.

"Smanjenje dobiti je uslovljeno nižom operativnom dobiti, što je značajnim dijelom posljedica primjene novih računovodstvenih standarda. Pored toga smanjenje neto dobiti uslovljeno je i većim troškovima amortizacije u 2019.godini zbog značajno većeg obima investicija u prethodnim godinama, što je povećalo ukupnu vrijednost kompanije“, tvrde iz kompanije.

Kako su dalje objasnili od 1. januara ove godine, u skladu sa politikom Dojče Telekom grupe, u svojim knjigama i finansijskim izvještajima primjenjuju IFRS16 standard.

"Shodno tome, u odnosu na prethodni period, uvećana je nematerijalna imovina, obaveze, amortizacija nematerijalne imovine, kao i rashodi kamata", objasnili su iz Crnogorskog Telekoma.

Bonus video: