Ana Đukanović pravni savjetnik OTP banke

Menadžment OTP grupe poručuje da, nakon preuzimanja Podgoričke banke, Crna Gora dobija banku sa jakim kapitalom i partnera
17364 pregleda 21 komentar(a)
Ana Đukanović juče iz prvog reda pratila pres konferenciju, Foto: Boris Pejović
Ana Đukanović juče iz prvog reda pratila pres konferenciju, Foto: Boris Pejović

Crnogorska komercijalna banka (CKB), nakon preuzimanja Podgoričke banke, ima velike planove na crnogorskom tržištu, a po završetku tog procesa na jesen 2020. godine imaćemo banku sa jakim kapitalom i likvidnošću.

To su juče obećali predstavnici mađarske OTP grupe, koja je jedini vlasnik CKB banke. Mađarska grupacije kupila je Podgoričku banku, članicu Societe Generale grupe, za 35,63 miliona eura.

Predsjednik i glavni i izvršni direktor OTP-a Šandor Čanji kazao je da su na kraju ubijedili sve regulatore da velike banke na malom tržištu mogu obezbijediti veću efikasnost privrede i bolje podržati privredu zemlje i njene projekte. On je izjavio da neće žuriti sa smanjenjem broja zaposlenih i broja filijala i da tek treba da analiziraju tržište.

“OTP grupa posluje u 11 zemalja, a do kraja godine biće u još jednoj državi. Fokusirali smo se na region centralne i istočne Evrope jer će on mnogo brže rasti od ostatka Evrope.

Nadam se da ćemo u regionu ostvariti još bolje rezultate”, kazao je Čanji, dodajući da im je u fokusu poslovanja u narednom periodu digitalizacija.

On je podsjetio da su početkom 2000. počeli proces akvizicije u različitim zemljama u regionu, kao i da su pregovore sa Sosiete Generale grupom počeli prije više od tri godine. Glavni izvršni direktor CKB-a Pal Kovač rekao je da je transakcija preuzimanja Podgoričke banke uspješno obavljena i da im je cilj da u narednom periodu poboljšaju lidersku poziciju na tržištu.

“Za nas je važno da klijenti ne osjete negativni uticaj ovog procesa. Spajanjem ćemo imati jaku banku u kojoj Crna Gora ima partnera. Ne očekujemo odliv klijenata iz naših banaka, jer one nude dobre usluge. Taj broj raste, zahvaljujući novim inovativnim proizvodima”, rekao je Kovač.

Kovač je kazao da su zaposleni i klijenti najveća vrijednost banke, kao i da tokom procesa integracije klijenti Podgoričke banke neće imati potrebu ništa da urade i da mijenjaju, a sve klijente će obavijestiti na vrijeme “o potrebnim koracima ako ih bude“.

Čanji su juče sastao sa premijerom Duškom Markovićem i guvernerom Centralne banke Radojem Žugićem, uz ocjene o uspješnom poslu.

Konferenciji za medije prisustvovali su ministar finansija Darko Radunović sa saradnicima, bivši premijer Igor Lukšić, predsjednik Komisije za tržište kapitala Zoran Đikanović, advokatica Ana Đukanović, sestra predsjednika države Mila Đukanovića.

Na pitanje “Vijesti” u kojem svojstvu događaju prisustvuju Đukanovićeva i Lukšić iz CKB banke je odgovoreno da je u procesu akvizicije OTP angažovao nekoliko pravnih i finansijskih savjetnika.

“Između njih, angažovana je i advokatska kancelarija Ane Đukanović kao pravni savjetnik OTP banke.Takođe, između ostalih domaćih i inostranih konsultanata OTP je angažovao ‘PWC’ čiji su predstavnici bili na konferenciji, a među njima i Igor Lukšić u svojstvu regionalnog direktora poznate konsultantske firme ‘PWC’”, zvanično su odgovorili iz CKB-a.

Bonus video: