Stopirana podjela 3,3 miliona eura bivšim radnicima "Radoje Dakića"

Slučaj vraćen Privrednom sudu na odlučivanje
4025 pregleda 2 komentar(a)
Potražuju više od 60 miliona eura: Sa jednog od protesta “dakićevaca”, Foto: Luka Zeković
Potražuju više od 60 miliona eura: Sa jednog od protesta “dakićevaca”, Foto: Luka Zeković

Apelacioni sud, postupajući po žalbi Ljubomira Markovića, advokata 110 bivših radnika “Radoje Dakića” u stečaju poništio je rješenje Privrednog suda iz aprila ove godine kojim je odbijen prigovor na odluku o namirenju razlučnih povjerilaca. Time je privremeno stopirana isplata 3,3 miliona eura povjerenicima, odnosno, svim bivšim radnicima. Apelacioni sud vratio je Privrednom sudu predmet da ponovo o njemu odlučuje.

Radi se o novcu koji je stečajna uprava Milana Markovića prihodovala prošle godine od prodaje 39.716 kvadrata zemljišta Upravi za imovinu za 3,2 miliona.

Glavni problem među bivšim radnicima “Radoja Dakića” u stečaju je što godinama svi nemaju ista prava u postupku namirenja potraživanja, već je on zavisio od redosljeda i upisa hipoteke u lokalni katastar, u skladu sa pravosnažnim presudama i dosuđenim iznosom potraživanja.

U raspodjeli 3,3 miliona eura, kako je ranije najavljivano, pravo prvenstva u naplati trebalo je da imaju oko 340 bivših radnika koje zastupa advokatska kancelarija “Prelević“ i koji je trebalo da podijele ukupno oko 2,4 miliona eura. Drugi su bivši radnici koje zastupa advokat Veselin Raspopovi koji zastupa oko 740 bivših radnika i koji bi trebalo da podijele oko 800.000 eura.

Novac prihodovan od 1.028 kvadrata zemljišta, na istoj lokaciji koja je prodata Upravi za imovinu, trebalo je razlučno da bude opredijeljen i za 44 bivša radnika Bravarske obrade, koje zastupa advokat Novica Sekulović. Njima je, prema ranijim najavama, trebalo da bude isplaćeno oko 83.000 eura.

Vrhovni sud je u junu 2016. godine, zauzeo pravni stav prema kojem je obavezna ravnomjerna raspodjela svim povjeriocima kada se ne može utvrditi redosljed upisa. Više od deceniju prema pravosnažnim presudama zbog neisplaćenih 77 mjesečnih zarada i pripadajućih kamata, “dakićevci” potražuju više od 60 miliona eura.

Bonus video: