Radunović ne vjeruje da je oprano oko 300 miliona eura fiktivnim fakturama

Ministar je kazao da treba pustiti Tužilaštvo da uradi svoj posao i da izađe sa konkretnim podacima
5351 pregleda 8 komentar(a)
Radunović, Foto: Screenshot (YouTube)
Radunović, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 29.07.2019. 19:53h

Ministar finasija Darko Radunović je kazao da ne vjeruje da je oprano oko 300 miliona eura kroz fiktivne fakture i da treba pustiti Tužilaštvo da uradi svoj posao i da izađe sa konkretnim podacima.

Radunovića je u parlamentu danas poslanik DF-a Nebojša Medojević, tokom rasprave o predlogu rebalansa budžeta, pitao da se izjasni o pranju novca kroz povraćaj PDV-a na osnovu lažnih faktura.

"Ekonomija Crne Gore je ekonomija pranja novca i to ozbiljno ugrožava budžet. Ulazimo u opasnu zonu zaduženja, dok se sa druge strane pljačka država kroz povraćaj PDV -a na osnovu lažnih faktura" istakao je Medojević.

On je ponovio stav da navodna kriminalna organizacija čiji članovi su uhapšeni u akciji “Klap" ima podršku vrha režima i da su firme obuhvaćene tom istragom prale novac i za Aca Đukanovića, brata predsjednika države Mila Đukanovića. Medojević je medijima prošle sedmice podijelio dokumenta koja dokazuju da je Republički zavod za urbanizam i projektovanje, Aca Đukanovića, poslovao sa firmama koje se terete za pranje novca.

Medojevića je podržao poslanik SDP-a Raško Konjević koji je kazao da su iz parlamenta sugerisali da država pokaže neku reakciju, te da se iz dana u dan otvara sumnja zbog ćutanja o toj važnoj temi.

"Ovo što priča kolega Medojević su izgubljeni prihodi za budžet i parametri bi bili drugačiji u predlogu rebalansa da je taj porez naplaćen. Da li se to radilo pod patronatom države i državnih organa treba odgovoriti parlamentu" rekao je Konjević.

Radunović je kazao da da je imao komunikaciju sa direktorom Poreske uprave koji je poslao dokumentaciju Tužilaštvu.

"Prvo se saopštavalo da je riječ o 100 miliona, pa se došlo do 300 miliona. Ne mogu da vjerujem da je to tako. Treba da prepustimo organima da rade svoj posao i da sačekamo da izađu sa konkretnim podacima" kazao je Radunović.

On je ponovio je da je rebalans urađen zbog povećanja minimalne zarade i smanjenja doprinosa na poreska opterećenja privrede, stvaranja preduslova za refinansiranje postojećeg duga, unapređenja zdravstvene zaštite i povećanja naknada po osnovu nezaposlenosti.

Opozicija je uputila kritike zbog planiranog zaduženja od 500 miliona eura u ovoj godini, dok je Radunović ponovio stav da će kamatne stope naredne godine biti mane povoljne nego što su sada.

Poslanici vladajuće koalicije uputili su pohvale na Vladin predlogo rebalansa uz ocjene da se vodi pametna ekonomska poltika, a u diskusijama su isticali i da nas naredne godine očekuje suficit budžeta koji je Vlada projektovala kroz fiskalnu politiku. To, uprkos činjenici da su međunarodne kreditne agencije, Svjetska banka i Međunarodni monetarni fond u svojim poslednjim izvještajima za Crnu Goru istakli da suficita budžeta neće biti naredne godine, već da će troškovi biti dodatno uvećani i zbog redovnih parlamentarni izbori naredne godine.

Priča o kreditu za fiskalizaciju bila netačna?

Nezavisni poslanik Aleksandar Damjanović ostao je bez Radunovićevog odgovora kako se amandmanom DPS-a predlaže 4,3 miliona eura za potrebe fiskalizacije, dok je prošle sedmice bila druga priča kad su diskutovali na tu temu.

"Imamo amandman DPS-a na predlog rebalansa. Kad smo raspravljali o predlogu zakona o fiskalizaciji rečeno je da je taj novac već obezbijeđen kreditnim aranžmanom. Sad ispada da nije, nego ga moramo aneksirati za dodatnih 4,3 miliona eura. Zašto Vlada nije podnijela ovaj amandman", rekao je Damjanović.

U obrazloženju predloga zakona o fiskalizaciji piše da je Ministarstvo finansija pokrenulo postupak refinanslranja kredita Svjetske banke za "Projekat reforme, poreske administracije" kako bi se finansirala implementacija sistema online fiskalizacije u realnom vremenu.

Bonus video: