Poništite odluku o dodjeli stambenih kredita

Radnici Montekarga traže da se ponovi postupak za dodjelu kredita i da se formira nova nezavisna komisija. Grbović tvrdi da je komisija u radu bila nezavisna
1570 pregleda 0 komentar(a)
U toku rada komisije članovi sindikata nisu imali primjedbe: Grbović, Foto: Savo Prelević
U toku rada komisije članovi sindikata nisu imali primjedbe: Grbović, Foto: Savo Prelević

Radnici državne kompanije za prevoz robe Montecargo nezadovoljni zbog raspodjele novca za stambene potrebe, odnosno, dodjele kredita pod povlašćenim uslovima zaposlenima, podnijeli su veći broj prigovora direktoru preduzeća Muradifu Grboviću i Komisiji za rješavanje stambenih potreba, kojom predsjedava Bojana Radević. Oni su najavili da će od borda direktora tražiti da se ta odluka poništi i da se formira nova komisija koja će biti nezavisna.

Grbović je kazao “Vijestima” da je Komisija u čijem su sastavu bili zastupljeni predstavnici oba reprezentativna sindikata “bila apsolutno nezavisna u svom radu o čemu svjedoči činjenica da u toku rada komisije od strane reprezentativnog sindikata nije pristigla nijedna primjedba na rad komisije”.

Najviše kredita za adaptaciju prostora za stanovanje od 13.500 eura, prema odluci, dodijeljeno je Milenku Klikovcu, šefu najvećeg Sindikata u Montecargu. Zaposleni tvrde da Komisija nije bila nezavisna i da su pojedini njeni članovi, kao što je bio Mladen Đuretić, bili u “konfliktu interesa”. Đuretić je, prema utvrđenoj listi, dobio kredit po povlašćenim uslovima od 5.900 eura.

Radnik Nešo Otašević, prema prigovoru Bordu, u koji su “Vijesti” imale uvid, tvrdi da je Komisija “bila nepropisno sačinjena”, budući da je u njenom radu, učestvovao Đuretić, koji je, kako tvrdi, “nužno morao biti izuzet iz rada Komisije”. “Makar u dijelu u kojem se odlučivalo o učesnicima koji su konkurisali za poboljšanje uslova stanovanja porodične stambene zgrade i stana s obzirom da je i sam konkurisao za dodjelu kredita, pa je, čak, i bodovan pod rednim brojem 9 za ovu vrstu kredita”.

Ukupan iznos od 200.000 eura za poboljšanje uslova stanovanja zaposlenih, prema odluci Komisije, podijeljen je na 80-ak radnika, u iznosima od 500 do 13.500 eura. Rok za žalbu na odluku ističe u četvrtak.

Ko na kraju dobije kredit pod povlašćenim uslovima vratiće na kraju otplate svega 20 odsto njegove vrijednosti. U kompaniji radi nešto manje od 300 ljudi, a oglas za raspodjelu oglašen je polovinom februara.

Predsjednik Sindikata radnika Montecarga Milo Adžić, obratio se tim povodom Grboviću, Radevićevoj i zatražio hitan sastanak sa predsjednikom Borda Slavenkom Jovanovićem.

“Tvrdimo da priložena dokumentacija ima mnogo nedostataka. Raspodjela novca nije ispravna, pogotovo prema pojedinim kolegama sa najdužim stažom, dok su neki sredstva dobijali ranije ili više puta… Nepravedna raspodjela “bode oči” radnicima i zato ćemo tražiti od Borda da ovu odluku poništi, odnosno, stavi je van snage i formira se nezavisna komisija”, istakao je Adžić.

Komisija je počela rad 1. februara ove godine, a 22. jula je donijela Odluku o utvrđenju rang-liste reda prvenstva za raspodjelu stambenih sredstava.

Nijesu utvrđeni kriterijumi za raspodjelu novca

Na nepravilnosti je prigovorio direktoru i član Komisije za stambena pitanja Rajko Maraš koji je istakao da nijesu utvrdili kriterijume za dodjelu kredita i limit, te da se od početka krenulo sa greškama.

“Komisija se bavila nekim neobičnim i nelogičnim kombinacijama kako bi zadovoljila privilegovane, a kulminacija događaja je bila kada su počeli da od više radnika odbijaju manje iznose (300 eura od prvoplasiranog kome do sad nije dodjeljivan kredit) kako bi sakupili željenu sumu za privilegovanog pojedinca (šestoplasirani, kome je do sada dodijeljeno oko 10.000 eura). Iz tog razloga nisam potpisao treću i četvrtu listu, već sam bio u ulozi posmatrača, jer nijesam htio da unizim dostojanstvo takvim potpisom”, naveo je Maraš.

Bonus video: