Ako Luka Bar nastavi pretovar kontejnera, idemo na međunarodne sudove

“Port of Adria” u reakciji tvrdi da do 2023. ima ekskluzivno pravo na pretovar kontejnera i generalnih tereta
2945 pregleda 1 komentar(a)
"Lučka uprava je već opominjala Luku Bar kada je 2015. prvi put prekršila naše pravo ekskluziviteta", Foto: Radomir Petrić
"Lučka uprava je već opominjala Luku Bar kada je 2015. prvi put prekršila naše pravo ekskluziviteta", Foto: Radomir Petrić

Barska “Port of Adria” (PoA) ima ugovoreno ekskluzivno pravo za pretovar kontejnera i generalnih tereta do 2023. godine i ako Luka Bar nastavi to da krši, štitićemo svoje pravo pred međunarodnim pravnim institucijama, najavljeno iz menadžmenta kompanije PoA.

Direktor većinski državne Luke Bar Vladan Vučelić potvrdio je “Vijestima” prošle sedmice da ta kompanija pretovara kontejnere i da “u skladu sa pozitivnim zakonskim propisima i nedavno potpisanim aneksom IV ugovora o korišćenju morskog dobra, obavlja pretovar svih vrsta tereta, bez ikakvih formalnih ili faktičkih prepreka”.

“Na osnovu kupoprodajnog ugovora od novembra 2013. godine, kao i ugovora o koncesiji od decembru 2013. godine, AD “Port of Adria“ Bar ima ekskluzivno pravo na pretovar kontejnera i generalnih tereta do 2023. godine. Kada je AD Luka Bar 2015. godine prvi put prekršila navedeno pravo ekskluziviteta, Lučka uprava Crne Gore je, kao potpisnica koncesionog ugovora u ime Vlade Crne Gore, jasno saopštila kompaniji „Luka Bar“ da “Port of Adria“ ima ekskluzivno pravo pretovara kontejnera i generalnih tereta u periodu 10 godina od dana privatizacije. U slučaju da “Luka Bar” nastavi sa kršenjem ekskluzivnih prava koja su “Port of Adria” dodijelile nadležne institucije države Crne Gore, svoje pravo osiguraćemo i nadoknaditi pred međunarodnim pravnim institucijama nakon objedinjavanja neophodne dokumentacije čija je priprema već u toku”, navodi se u reagovanju PoA, kompanije u vlasništvu turskog Global Ports holdinga povodom teksta objavljenog u “Vijestima” 27. jula pod naslovom „I Luka Bar pretovara kontejnere“.

Iz PoA napominju da je Vlada 2012. godine objavila javni međunarodni poziv za privatizaciju tadašnjeg akcionarskog društva „Kontejnerski terminal i generalni tereti“ Bar, imajući u vidu da je godinama unazad negativno poslovalo, imalo zastarjelu opremu, staru i dotrajalu infrastrukturu i zapošljavalo 582 zaposlena (prosječna starost zaposlenih 52 godine).

“Vlada je tražila strateškog partnera koji će realizovati neophodne kapitalne investicije i modernizovati organizaciju lučkog operatora i na taj način povećati konkurentnost i relativno mali udio na veoma konkurentnom ciljnom tržištu”.

“Kako bi privukla međunarodne investitore, Vlada Crne Gore je u prvobitnom ugovoru o koncesiji ponudila tri godine ekskluzivnosti potencijalnom strateškom partneru, što je značilo da u tom periodu državno preduzeće AD “Luka Bar“ nema pravo da pruža iste usluge. Međutim, tokom pregovora sa Global Ports holdingom, imajući u vidu visinu neophodnih investicija u prve tri godine poslovanja (13,5 miiona eura), visinu socijalnog programa, kao i plaćanje visoke godišnje koncesione naknade (fiksna koncesiona naknada od 500.000 eura na godišnjem nivou i kvartalno plaćanje varijabilnih koncesionih naknada u zavisnosti od obima pretovara), u konačnom je definisan period od 10 godina ekskluzivnog prava pretovara kontejnera i generalnih tereta uz povećanje prvobitno ponuđene cijene od strane Global Ports holdinga za kupovinu većinskog paketa državnih akcija sa sedam na osam miliona eura”, istakli su iz barske kompanije “Port of Adria”.

Premašili smo investicije, ulažemo u kruzing

PoA u reakciji tvrdi da su, u skladu sa ugovorom o kupoprodaji akcija i ugovorom o koncesiji, realizovali plan kapitalnih investicija, kao i socijalni program u cilju racionalizacije troškova, “gdje je ukupna investicija novog većinskog vlasnika premašila planirano ulaganje u navedenom periodu”.

“Menadžerski kadar je podmlađen, kompanija je izradila niz novih investicionih projekata od kojih su neki već implementirani kako bi nastavila da razvija svoje poslovanje koje nakon završetka investicionog ciklusa, registruje evidentnan rast i razvoj. Dodatno, uz pomoć svog većinskog vlasnika Global Ports holdinga, najvećeg svjetskog kruz terminal operatora, AD „Port of Adria“ je počela i uspješno realizuje razvoj kruz turizma u Baru na taj način pozicionirajući Bar, a samim tim i Crnu Goru, na svjetsku mapu kruzing destinacija”, saopštili su iz PoA.

Bonus video: