Uprava carina u julu naplatila 85,36 miliona eura prihoda

Iz Uprave carina su kazali da je za prvih sedam mjeseci ove godine naplaćeno prihoda u iznosu od 454,75 miliona eura, što je 6,65 odsto više u odnosu na isti prošlogodišnji period
393 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock

Uprava carina je u julu naplatila 85,36 miliona eura, što je oko šest odsto više u odnosu na isti prošlogodišnji period.

Naplata u julu je 2,3 odsto viša u odnosu na plan.

“Posmatrano prema strukturi naplaćenih prihoda sve kategorije su zabilježile rast prihoda”, navodi se u saopštenju Uprave carina.

U julu je zabilježen značajan rast prihoda od akciza na duvan od 45,48 odsto u odnosu na isti mjesec prošle godine.

“Na osnovu podataka o poručenim akciznim markicama akciznih obveznika, očekivano je da će se sličan trend rasta nastaviti i u narednom period”, dodaje se u saopštenju.

Iz Uprave carina su kazali da je za prvih sedam mjeseci ove godine naplaćeno prihoda u iznosu od 454,75 miliona eura, što je 6,65 odsto više u odnosu na isti prošlogodišnji period.

„Izvršen je povraćaj sredstava u iznosu od 6,77 miliona eura i time ostvarena neto naplata od 447,99 miliona eura, što je 3,59 odsto više u odnosu na plan”, dodaje se u saopštenju.

Prema strukturi naplaćenih prihoda, ostvarena naplata poreza na dodatu vrijednost (PDV) pri uvozu iznosila je 309,68 miliona eura, što je 7,41 odsto više.

»Naplata prihoda po osnovu akcize iznosila je 127,52 miliona eura, što je 4,74 više nego u prošloj godini«, dodaje se u saopštenju.

Posmatrano prema strukturi po akciznim proizvodima sve kategorije su zabilježile rast.

Najveće pozitivno odstupanje zabilježeno je kod naplate akciza na duvan i duvanske proizvode i to 10,2 odsto ili 2,11 miliona eura, što je rezultat redefinisane akcizne politike i posljednično tome oporavka na tržištu duvanskih proizvoda.

U odnosu na plan prihoda, ukupna naplata akciza je veća 0,9 odsto.

»Ostvarena naplata po osnovu carine iznosila je 16,27 miliona eura, što je osam odsto više u odnosu na isti period prošle godine. Prihodi od poreza na kafu naplaćeni su u iznosu od 1,23 miliona eura, dok su ostali prihodi iznosili 48,2 hiljade eura“, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: