“Plantaže” u minusu 4,3 miliona eura

Bivša finansijska direktorka “Plantaža” sumnja u podatke prikazane u izvještaju, iz Plantaža objasnili šta je uzrokovalo lošiji rezultat za šest mjeseci 2019, koji je za 35 odsto gori nego u istom periodu lani
5091 pregleda 20 komentar(a)
Rast kod troškova zarada: “Plantaže”, Foto: Savo Prelević
Rast kod troškova zarada: “Plantaže”, Foto: Savo Prelević

Državna kompanija “Plantaže” za šest mjeseci ove godine izgubila je 4,29 miliona eura, što je za oko 1,12 miliona (ili 35 odsto) više nego u uporednom periodu lani, kada je izgubila 3,18 miliona, pokazuju podaci iz bilansa uspjeha objavljeni na sajtu Montenegroberze.

Iz “Plantaža” su “Vijestima” objasnili da je lošiji rezutat i rast troškova uslovio povećan obim proizvodnje i klimatski nepovoljna poljoprivredna godina, jer su nepovoljne vremenske prilike.

“I ekstremno velike količine padavina i grad uslovili su rast troškova zaštitnih sredstava za vinograde, breskvu i nektarinu na Ćemovskom polju, kao i problemi u obezbjeđivanju kvalifikovane radne snage”.

“Zbog povećanih inputa sa tržišta, najveći rast bilježe troškovi repromaterijala, kao rezultat značajno većeg obima flaširanja od gotovo 80 odsto u odnosu na 2018. godinu. Sve navedeno uslovilo je i veće troškove zarada. Povećani obim flaširanja zahtijevao je angažovanje sezonske radne snage da bi se na vrijeme odgovorilo zahtjevima tržišta. Klimatski nepovoljna poljoprivredna godina i nedostatak kvalifikovane radne snage uslovio je i veće troškove zarada, imajući u vidu da su poslovi u poljoprivrednoj proizvodnji vezani za rokove”, kazali su iz “Plantaža”, što su saopštili i nakon sjednice borda.

Bivša finansijska direktorka “Plantaža” Valerija Saveljić (URA), kazala je „Vijestima” da su poslovni prihodi kompanije za šest mjeseci ove godine u odnosu na isti period lani veći za milion eura (10,24 miliona), a poslovni rashodi za 1,7 miliona.

“Rezultat iz finansijskih aktivnosti, takođe, ima gubitak u iznosu od 290,2 hiljade eura. Finansijski rashodi su veći u odnosu na prošlu godinu za oko 130.000 eura. Veći finansijski rashodi ove godine u odnosu na prošlu pokazuju veću zaduženost firme”, objasnila je Saveljićeva.

Ostali rashodi “Plantaža” za šest mjeseci 2019. u odnosu na uporedni prošlogodišnji period veći su za oko pola miliona i oni se, ukazuje Saveljićeva, “odnose na izgubljene sporove sa zaposlenima”. “Interesantan podatak za ovaj polugodišnji izveštaj je da je povećanje vrijednosti zaliha učinaka za pola godine veće u odnosu na povećanje zaliha učinaka na kraju 2018. godine, što je u stvarnosti gotovo nemoguće. U ovom periodu bi trebalo da dolazi do smanjenja zaliha zbog prodaje, jer još nema nove berbe. Trebalo bi da može doći do smanjenja zaliha zbog prodaje proizvoda. Ovaj polugodišnji izveštaj govori drugačije”, dodala je Saveljićeva.

Ona tvrdi da je “očigledno ponovo namještanje poslovnog rezultata za više od 1,1 milion eura, jer da nije tako ovaj pologudišnji gubitak bi iznosio 5,5 miliona eura i bio bi najgori poslovni rezultat u istoriji ‘Plantaža’”. Iz “Plantaža” su na skupštini akcionara negirali slične ocjene.

Troškovi zarada i ostalih naknada za šest mjeseci 2019. godine iznosili su čak 6,77 miliona eura, a u uporednom periodu prošle godine oko 6,26 miliona eura.

Izvršna direktorica Verica Maraš, objavile su ranije “Vijesti”, prima mjesečnu platu preko 5.000 eura, kao i 700 eura naknade za Odboru direktora Podgoričke banke.

Dobit Rudnika uglja 1,44 miliona

Polugodišnji profit Rudnika uglja Pljevlja, kojim od prošle godine gazduje Elektroprivreda, jeste 1,44 miliona eura, ili skoro dvostruko više u odnosu na uporedni period prošle godine kada je iznosio 784,5 hiljada.

Poslovni prihodi su između dva uporedna polugodišnja perioda porasli sa 16,6 miliona, na 16,95 miliona, dok su poslovni rashodi smanjeni sa 15,4 miliona, na 15,19 miliona.

“U prvih šest mjeseci je proizvedeno ukupno 598.728,15 tona uglja, što je neznatno više (za 0,5 odsto) u odnosu na isti period prošle godine, a 6,1 odsto manje od plana. Međutim, isporučeni ugalj je bio značajno boljeg prosječnog kvaliteta (10.291 kJ/kg) tako da su isporučene količine preračunate na ugovorenih 9.211 kJ/kg bile iznad plana”, tvrde iz menadžmenta pljevaljske kompanije u napomenama uz finansijske izvještaje.

Bonus video: