Privredni sud vratio Brkoviću plaže u Herceg Novom

Javno preduzeće “Morsko dobro” raskinulo je ugovor sa “Vektra Bokom” o zakupu četiri plaže koje je ta firma dobila na koncesiju na 20 godina u opštini Herceg Novi
7951 pregleda 11 komentar(a)
“Prigovor koji bi “Morsko dobro” izjavilo protiv rješenja Privrednog suda ne odlože sprovođenje mjere”, Foto: Vesko Belojević
“Prigovor koji bi “Morsko dobro” izjavilo protiv rješenja Privrednog suda ne odlože sprovođenje mjere”, Foto: Vesko Belojević

Privredni sud donio je privremenu mjeru kojom je zabranio Javnom preduzeću “Morsko dobro” da onemogući preduzeću “Vektra Boka”, u vlasništvu biznismena Dragana Brkovića, da koristi četiri plaže u opštini Herceg Novi, saznaju “Vijesti”.

Ta mjera je donijeta nakon prigovora kompanije “Vektra Boka”, u kojoj se nakon stečaja sada sprovodi plan reorganizacije.

JP “Morsko dobro” raskinulo je ugovor sa “Vektra Bokom” o zakupu četiri plaže koje je ta firma dobila na koncesiju na 20 godina u Herceg Novom, uz obrazloženje da ne poštuju ugovorene i zakonske obaveze.

To je urađeno u formi izjave koju je JP “Morsko dobro” uputilo “Vektra Boki” 1. jula, a raskid ugovora izjavom nije predviđen ugovorom o zakupu.

“Određuje se privremena mjera da se zabranjuje protivniku obezbjeđenja JP-u ‘Morsko dobro’ da predlagača obezbjeđenja ‘Vektra Boku’ u reorganizaciji ometa u nesmetanom korišćenju kupališta hotela ‘Plaža’, ‘Tamaris’, ‘Igalo’ i kupališta Žanjic po osnovu ugvora o korišćenju morskog dobra od 1. avgusta 2009. godine”, piše u rješenju Privrednog suda.

Privredni sud je naredio hercegnovskoj područnoj jedinici Uprave za nekretnine da sprovede zabilježbu upisa privremene mjere.

“Ova privremena mjera se određuje na teret i rizik predlagača (“Vektra Boka”) i trajaće do pravosnažnog okončanja postupka po tužbi koju je predlagač dužan da u roku od 15 dana od prijema rješenja radi opravdanja privremene mjere pokrene protiv protivnika obezbjeđenja (JP “Morsko dobro”) kako bi se utvrdilo da je ugovor o korišćenju morskog dobra, ovjeren kod nadležnmog suda, na snazi”, navodi se u rješenju Privrednog suda.

Dodaje se i da prigovor koji bi JP “Morsko dobro” izjavilo protiv rješenja Privrednog suda ne bi odložilo sprvođenje mjere.

Ovo pitanje je u parlamentu prošlog mjeseca otvorio samostalni poslanik Aleksandar Damjanović u Skupštini u okviru diskusije sa ministrom turizma Pavlom Radulovićem kome je postavio pitanje da li je zadovoljan radom tog državnog preduzeća.

Damjanović je tada izjavio da je JP “Morsko dobro” raskinulo ugovor nezakonito i da bi tim potezom država mogla da ima ogromnu materijalnu štetu. Poslanik je iznio sumnju da je ovo urađeno namjerno u dogovoru sa nekim iz “Vektra Boke” kako bi se četiri plaže dale u zakup nekom drugom.

Radulović je izjavio da ugovor sa “Vektra Bokom” nije nezakonito raskinut i da vode računa o svemu, ali da uslovi ugovora nijesu poštovani i da je imao “13 sastanaka sa ‘Vektra Bokom’, zaštitnikom imovinskih prava, Morskim dobrom, investitorima” i da čine sve da “hotelski kapaciteti u Herceg Novom budu u funkciji u kojoj treba da budu”.

“Vektra Boka” je o potezima JP-a “Morsko dobro” pismeno informisala Radulovića, navodeći da su ga u više navrata informisali o neformalnoj incijativi JP-a “Morsko dobro” za raskid ugovora bez procedure koju podrazumijeva taj postupak. Iz tog preduzeća su u pismu ministru, u koje “Vijesti” imaju uvid, naveli da je u toku plan reorganizacije na koji je saglasnost dala država i koji je potvrdio i Apelacioni sud.

“Savjet za privatizaciju je prihvatio da ugovor o korišćenju morskog dobra bude sastavni dio kupoporodajnog ugovora. Raskidom ugovora o korišćenju morskog dobra ugrožene su investicione aktivnosti i ulaganja”, navodi se, između ostalog, u pismu.

Tvrde da su sve platili

Iz “Vektra Boke” u pismu Raduloviću su istakli da nije poznato da se ugovor raskida jednostrano na osnovu izjave i to u jeku turističke sezone.

“I nakon brojnih urgencija upućenih JP-u “Morsko dobro” da je ugroženo poslovanje ‘Vektra Boke’, tim prije, što u hotelu ‘Plaža’ trenutno boravi više od 300 gostiju kojima se onemogućuje da koriste pripadajuće plaže”, novodi se u pismu Raduloviću.

Dodaju da su u potpunosti isplatili u skladu sa planom reorganizacije sve obaveze prema JP-u “Morsko dobro” u ovoj godini, i avansna sredstva po osnovu zakupa plaža po osnovnom ugovoru o korišćenju morskog dobra za 2019. godinu.

“Morsko dobro”: Nisu poštovali ugovoreno

U izjavi “Morskog dobra”, čiji je direktor Predrag Jelušić, o raskidu ugovora piše da “Vektra Boka” izvršava samo obaveze plaćanja ugovorene godišnje naknade, ali ne i sve ostale obaveze preuzete ugovorom.

“Niste deset godina pristupili ispunjunju ciljeva zbog kojih je zaključen dugoročni ugovor o korišćenju morskog dobra (četiri kupališta u opštini Herceg Novi), niti su realizovane obaveze uređenja ustupljenih djelova morskog dobra”, navodi se u izjavi o raskidu, uz napomenu da je “Vektra Boka” više puta opominjana da ne izvršava obaveze, te da je kršen ugovor i zakon.

Bonus video: