Majka Petra Ivanovića i u top 10 akcionara Jugopetrola

Tržišna vrijednost 0,54 odsto Jugopetrola u vlasništvu Ljubice Ivanović (78), prema posljednjim berzanskim cijenama, vrijedi nešto iznad 300 hiljada eura
23453 pregleda 58 komentar(a)
Da li jeLjubica Ivanović i stvarni vlasnik akcija u kompanijama?, Foto: Filip Roganović
Da li jeLjubica Ivanović i stvarni vlasnik akcija u kompanijama?, Foto: Filip Roganović

Vlasnik vrijednog udjela akcija naftne kompanije Jugopetrol i od skoro deveti po veličini akcionar u toj kompaniji je Ljubica Ivanović (78), majka savjetnika predsjednika Crne Gore i poslanika vladajućeg DPS-a, Petra Ivanovića.

Podaci iz zvaničnih evidencija pokazuju da se radi o majci bivšeg ministra poljoprivrede, a ista osoba se pojavljuje i u vlasničkoj strukturi kod drugih kompanija.

Nejasno je kako je Ljubica Ivanović stekla vrijedne akcije naftne kompanije, odnosno da li se radi o kupovini tih dionica na Montenegroberzi, poklonu, nasljeđu ili paketu akcija iz jednog bivšeg privatizacionog fonda koji je dovođen u vezu sa Petrom Ivanovićem, tako što je preko povezanih lica godinama imao vlasničko učešće, a on je to javno negirao.

Ivanovića juče nije bilo moguće dobiti na telefonski broj koji ima redakcija, a do zaključenja ovog broja “Vijesti” nije odgovorio na SMS kojim je informisan u vezi sa tim ko ga kontaktira. Ivanovića bismo, između ostalog, pitali da li je Ljubica Ivanović stvarni vlasnik akcija Jugopetrola ili se radi o njegovom udjelu koji na taj način krije od javnosti i izbjegava prijavljivanje imovine Agenciji za sprečavanje korupcije.

Tržišna vrijednost akcija njegove majke, odnosno 25.196 dionica Jugopetrola ili 0,54 odsto ukupnog vlasništva te kompanije, prema posljednjim berzanskim cijenama, vrijedi nešto više od 300 hiljada eura, dok je realna vrijednost i veća.

Jugopetrol je, prema podacima iz izvještaja o poslovanju, ostvario neto profit od 235.196 eura od januara do kraja juna ove godine, što je značajno gori rezultat u odnosu na uporedni period lani, kada je profit iznosio 3,14 miliona eura.

Poslovni prihodi Jugopetrola, između dva perioda, porasli sa 65,5 miliona na 68,14 miliona eura, a poslovni rashodi sa 62 miliona na 67,59 miliona eura.

Prema dostupnim podacima iz Centralnog klirinško-depozitarnog društva (CKDD), Ivanovićeva je šesti po veličini akcionar i u društvu Port of Adrie (bivši Kontejnerski terminali i generalni tereti) iz Bara sa oko 1,42 osto vlasništva kompanije.

Kompanija kojom rukovodi turski Global Ports Holding za šest mjeseci ove godine prikazala je gubitak od 565,77 hiljada eura, što je gori rezultat u odnosu na uporedni period prošle godine kada je dobit iznosila 632,6 hiljada eura.

Poslovni prihodi Port of Adrie, između dva uporedna perioda, smanjeni su sa 5,12 miliona na 3,88 miliona eura, dok su rashodi smanjeni sa oko 3,93 miliona na 3,85 miliona.

Ljubica Ivanović je, prema dostupnim podacima iz Centralnog registra preduzeća u Poreskoj upravi, formalni vlasnik preduzeća (DOO) I-WINE iz Podgorice, specijalizovanog za proizvodnju vina od grožđa.

Prema podacima iz katastra, po osnovu nasljeđa u svojini ima vrijedne vinograde u Doljanima, njive i šume u mjestu Mosor, imovinu u katunu Mokra...

Bivši profesor Ekonomskog fakulteta, sada privatnog Univerziteta “Donja Gorica” Petar Ivanović je imao značajnu ulogu na crnogorskom tržištu kapitala i Montenegroberzi, posebno od završetka masovne vaučerske privatizacije u Crnoj Gori 2002. godine.

On je zvanično deseti po veličini vlasnik (0,76 odsto) kompanije 13. jul “Plantaže”, a preko povezanih lica i preduzeća kontrolisao je značajno vlasničko učešće u UTIP-u Crna Gora.

“Ja sam dežurni kurir u familiji”

Ivanović je lani tražio od Sekretarijata za planiranje i uređenje prostora i zaštitu životne sredine u Glavnom gradu urbanističko-tehničke uslove (UTU) za izgradnju objekta u Doljanima, objavile su “Vijesti” u maju prošle godine.

On je tada izjavio novinaru „Vijesti” da griješi, ali kada mu je saopšteno da je potpisnik toga zahtjeva upravo on, rekao je da je to uradio za majku.

“Jer sam ja dežurni kurir u familiji. Nekoliko puta se obraćala zahtjevom, ali je bila odbijena, pa je potrebno pojašnjenje šta može tamo da radi. Područje je pokriveno planskom dokumentacijom”, kazao je tada Ivanović.

On je rekao da će nakon dobijanja odgovora, raditi u skladu sa zakonom.

Zamjerio je novinaru zašto se uopšte interesuje za to, poručujući da “imovina postoji odavno, legalno je napravljena, zašto ne pišete o nelegalno izgrađenim kućama u posljednjih deset godina koje su napravljene tamo...”

Bonus video: