Desetine prigovora na raspodjelu novca, sestri direktora 900 eura

Po osnovu sporne Odluke o raspodjeli, u koju su “Vijesti” imale uvid, oko 200 hiljada eura je raspoređeno na 80-ak od ukupno oko 300 radnika u iznosima od 500 eura, koliko je dobio, na primjer, Miodrag Bajčeta, službenik za javne nabavke do 13.500 eura koliko je dobio šef glavnog Sindikata Montecarga Milenko Klikovac
15949 pregleda 9 komentar(a)
Muradif Grbović, Foto: Savo Prelević
Muradif Grbović, Foto: Savo Prelević

Radnici državne kompanije za prevoz robe Montecargo Ad, nezadovoljni zbog raspodjele kredita za stambene potrebe zaposlenih, pod povlašćenim uslovima zaposlenima, podnijeli su više od 30 prigovora, na Odluku od raspodjeli sredstava, izvršnom direktoru Muradifu Grboviću, Odboru direktora kojim predsjedava Slavenko Jovanović i Komisiji za rješavanje stambenih potreba, kojom rukovodi Bojana Radević, saznaju “Vijesti” nezvanično.

Po osnovu sporne Odluke o raspodjeli, u koju su “Vijesti” imale uvid, oko 200 hiljada eura je raspoređeno na 80-ak od ukupno oko 300 radnika u iznosima od 500 eura, koliko je dobio, na primjer, Miodrag Bajčeta, službenik za javne nabavke do 13.500 eura koliko je dobio šef glavnog Sindikata Montecarga Milenko Klikovac.

Iznos kredita od 900 eura (za poboljšanje uslova stanovanja), opredijeljen je Mersidi Hoti, sestri izvršnog direktora Grbovića.

Hoti je radno angažovana kao higijeničarka, a nju je početkom marta ove godine pominjao otpušteni vozovođa iz Bijelog Polja Ivan Drobnjak, bivši radnik željezničke firme za prevoz robe Montecargo iz Bijelog Polja tvrdeći da je zbog nje navodno „diskriminatorski otpušten sa posla” da bi sestra direktora, nakon dokvalifikacije u narednom periodu zauzela njegovo mjesto.

Direktor Grbović je te tvrdnje odlučno negirao.

Ko na kraju dobije kredit pod povlašćenim uslovima od Montecarga vratiće na kraju otplate svega 20 odsto njegove vrijednosti.

Predsjednica Komisije za rješavanje stambenih potreba Radević nije bila raspoložena za razgovor na ovu tema, a predsjednik Borda Jovanović, institucije koja bi na prvoj narednoj sjednici trebalo u konačnom da odluči o prigovorima i sudbini sporne Odluke nije se javljao na telefon, niti odgovarao na poruku.

Komisija je počela rad 1. februara ove godine, a 22. jula je donijela Odluku o utvrđenju rang-liste reda prvenstva za raspodjelu stambenih sredstava.

Predsjednik Sindikata radnika Montecarga Milo Adžić, kazao je “Vijestima” da tokom rada Komisije nijesu mogli dobiti nikakvu informaciju, a po završetku konkursa, odluka “nije donijeta u roku od 45 dana, već poslije više od četiri mjeseca”.

“Tražimo da Odbor direktora poništi spornu Odluku o raspodjeli sredstava, ali i zahtijevamo da prethodno angažuje nezavisnu komisiju i vještaka koji bi obavio uvid i provjeru sve priložene dokumentacije na ovom konkursu”, istakao je Adžić.

On je kontaktiro već nekoliko advokatskih kancelarija i poziva sve nezadovoljne radnike da se organizuju kako bi izvršili pritisak svim pravnim sredstvima da se ostvare njihova zakonom garantovana prava.

“Advokati su nam čak rekli da ima osnova za pokretanje i krivičnog postupka protiv odgovornih službenika, budući da nijesu ispoštovali važeći Pravilnik i zakonske propise”, dodao je Adžić.

Direktor Grbović je prošle sedmice izjavio “Vijestima” da je Komisija u čijem su sastavu bili zastupljeni predstavnici oba reprezentativna sindikata “bila apsolutno nezavisna u svom radu, o čemu svjedoči činjenica da u toku rada komisije od strane reprezentativnog sindikata nije pristigla nijedna primjedba na rad komisije”.

“Vijesti” su, međutim, došle u posjed prigovora član stambene Komisije Dušanke Dragojević, koja je izvršnom direktoru još 16. jula, dakle, šest dana prije donošenja odluke Komisije (i konačnih rang-lista) 22. 7. predlagala novu izmjenu Pravilnika o rješavanju stambenih potreba zaposlenih, kako bi ta institucija mogla da nastavi sa radom.

Zaposleni Montecarga tvrde da Komisija nije bila nezavisna u radu i da su pojedini njeni članovi, kao što je Mladen Đuretić, bili u “konfliktu interesa”.

Đuretić je, prema utvrđenoj rang-listi, dobio kredit po povlašćenim uslovima od 5.900 eura.

Na nepravilnosti je prigovorio direktoru i član Komisije za stambena pitanja Rajko Maraš, koji je istakao da nijesu utvrdili kriterijume za dodjelu kredita i limit, te da se od početka krenulo sa greškama. On na kraju rada Komisije nije htio da potpiše treću i četvrtu listu, već je bio u ulozi posmatrača, jer kako je naveo nije “htio da unizi dostojanstvo takvim potpisom”.

Nezvanični izvori “Vijesti” bliski Grbovićevom menadžmentu tvrde da obećanih 200.000 za stambeni fond zaposlenih, prošle sedmice, moguće nijesu ni postojali na računu za tu namjenu, te da se nezadovoljni radnici, moguće iz neznanja ovih dana svađaju, prepiru i dopisuju sa menadžmentom tim povodom.

Čim se piše o problemu, “Vijesti” su tabloid

Nezadovoljstvo pisanjem „Vijesti“ koje su prošle sedmice skrenule pažnju javnosti na nezadovoljstvo velikog broja radnika i gorući problem u vezi s raspodjelom stambenih kredita u ovom državnom preduzeću, direktor Muradif Grbović je 30. jula izrazio na svom Facebook profilu.

On je “Vijesti” nazvao „tabloidom“ i dao podršku na komentar svog prijatelja koji je pozivao na bojkot dnevnog lista.

Bonus video: