Vjetroelektrane za dva mjeseca prošle godine proizvele skoro 38 miliona kilovat-sati

Iako je proizvodnja iz obnovljivih izvora prošle godine bila manja od planirane, a VE Krnovo kasnije ušao u sistem, iz Ministarstva ekonomije su kazali da neće biti promjene naknade
340 pregleda 3 komentar(a)
Vjetroelektrana Krnovo, Foto: Svetlana Mandić
Vjetroelektrana Krnovo, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 12.03.2018. 19:43h

Za dva mjeseca prošle godine, vjetroelektrane na Krnovu su proizvele skoro 38 miliona kilovat-sati (KWh), u novembru blizu 14,2 miliona, a u decembru oko 23,8 miliona KWh.

Nakon što je Regulatorna agencija za energetiku početkom novembra prošle godine vjetroelektrani (VE) Krnovo dodijelila status povlašćenog proizvođača, završen je probni i otpočet komercijalni rad.

Podsticaj za proizvodnju iz obnovljivih izvora energije (OIE) plaćaju građani preko računa za struju i za ta dva mjeseca, prema procjenama, “zelena energija” sa brda kod Nikšića građane je koštala oko dva miliona eura.

Iako je proizvodnja iz obnovljivih izvora prošle godine bila manja od planirane, a VE Krnovo kasnije ušao u sistem, iz Ministarstva ekonomije su kazali da neće biti promjene naknade.

Projekat na Krnovu, u sklopu koga je postavljeno 26 vjetrenjača, realizovale su austrijska firma Ivicom Consulting i francuska kompanija Akuo energy, a investicija je vrijedna oko 120 miliona. Ukupna instalisana snaga od 72 megavata (MW) i godišnja proizvodnja od oko 200 gigavat-sati (GWh) trebalo bi da bude dovoljna za snabdijevanje oko 50 hiljada domaćinstava.

Vlada je nedavno usvojila informaciju o realizaciji projekta izgradnje vjetroelektrane na Krnovu i prihvatila aneks ugovora o zakupu zemljišta i izgradnji vjetroelektrane na tom lokalitetu. Aneksom će se, kako su objasnili, obezbijediti uslovi za zaključenje ugovora između investitora i Crnogorskog elektroprenosnog sistema o otkupu dijela infrastrukture koju je investitor izgradio.

Državno zemljište na Krnovu dato je u zakup na 20 godina sa mogućnošću produženja do pet godina. Država se ugovorom obavezala da će otkupna cijena električne energije proizvedene u vjetroelektrani biti garantovana i fiksna za prvih 12 godina rada, i da neće biti manja od 95,99 eura po MWh.

Bonus video: