"Crnogorskom turizmu nedostaje analiza finansijskih i ekonomskih efekata"

Županović je kazao da je Herceg Novi nekada bio najturističkiji grad u Crnoj Gori
876 pregleda 0 komentar(a)
Sa promocije knjige, Foto: Slavica Kosić
Sa promocije knjige, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 06.08.2019. 16:23h

Knjiga prof.dr Iva Županovića i mr Dragane Zečević, "Finansijska analiza" je i poruka za crnogorski turizam kome nedostaje prava analiza finansijskih i ekonomskih efekata koji se ostvaruju u ovoj najvažnijoj privrednoj grani u našoj zemlji", kazao je na promociji državni sekretar u Ministarstvu održivog razvoja i turizma, Damir Davidović.

"Da li je činjenica da smo u jednoj godini imali više turista, a ostvarili više noćenja pratila i finansijske efekte u sektoru ugostiteljstva i hotelijerstva? Turizam koji smo imali nekada i koji smo imali danas traži da se promijeni način upravljanja. Ne može na isti način upravljati onaj koji ima jedan ili više objekata. Crnogorski turizam je nekada ostvarivao 200 miliona eura prihoda, a sada već govorimo o cifri koja će ove godine premašiti milijardu eura", rekao je Davidović.

On smatra da bi knjiga trebalo da pokaže prema kojim tržištima da idemo, ka bolje ili lošije platežnim gostima, te kako se promocija ponude efektuira kroz prihode.

Zato u Ministarstvu smatraju da je nophodno i da se naučna zajednica više uključi u turističku priču, sa relanim parametrima i analitikom.

"Turistička ponuda i njen kvalitet moraju držati korak sa duhom vremena u kome živimo, zato je i knjiga “Finansijska analiza” od posebnog značaja za turizam u Crnoj Gori”, ustvrdio je predsjednik Opštine Herceg Novi, Stevan Katić.

Županović je kazao da je Herceg Novi nekada bio najturističkiji grad u Crnoj Gori.

"A sada je to Budva sa pozitivnim i negativnim inpaktima. Baš zbog toga služi “Finansijska analiza”. Možemo pričati o marketinškom aspektu do sjutra, ali se tu priča ne završava, jer moramo sedmično, mjesečno, kvartalno…da podvučemo crtu", kazao je Županović.

Županović je autor četiri stručne knjige objavio je dva udžbenika za visokoškolske ustanove, kao i udžbenik za srednje stručne škole "Osnove turizma i ugostiteljstva" 2008. godine.

Predaje na Fakultetu za biznis i turizam u Budvi i Fakultetu za menadžment u Herceg Novom.

Bonus video: