Radnici tvrde da je Vektra Boka iznajmila hotel "Plaža" firmi iz Budve

U junu 2015. Privredni sud je uveo stečaj u "Vektra Boku", zbog duga od četiri miliona eura prema Crnogorskoj komercijalnoj banci
2003 pregleda 3 komentar(a)
Sa konferencije za novinare, Foto: Slavica Kosić
Sa konferencije za novinare, Foto: Slavica Kosić

Vektra Boka iznajmila je hotel Plaža u Herceg Novom, firmi iz Budve kako bi izbjegla priliv sredstava na račun firme koji je u blokadi i time onemogućili isplatu radnika, saopštio je predsjednik nevladine organizacije (NVO) Bivši radnici Vektra Boke, Đorđe Rajak.

On nije naveo ime firme kojoj je hotel navodno iznajmljen, ve da samo "imaju saznanja".

Ni godinu nakon što je odlukom Ustavnog suda prestao da važi dio Zakona o stečaju, čime su se stekli uslovi da sva radnička potraživanja budu u prvom isplatnom redu, bivši radnici Vektra Boke ne mogu da ostvare to pravo iako imaju prioritet u odnosu na sve druge povjerioce.

Planom reorganizacije preduzeća, koji je usvojen početkom 2017. godine, potraživanja zaposlenih koja se odnose na uplatu poreza i doprinosa, svrstana su u treći umjesto u prvi isplatni red.

"Pismenim putem smo se prije nekoliko mjeseci obratili poslodavcu, stečajnom sudiji i stečajnom upravniku sa zahtjevom da se ispoštuju ustavne i sudske odluke. Sada su se obratili i Poreskoj upravi da oni preduzmu mjere kako bi oko 100 radnika ostvarilo prava i naplatilo potraživanja", Rajak.

On je naveo da su radnici dobili prvu ratu potraživanja iz trećeg isplatnog reda, ali da im niko ne garantuje da će i ostale tri biti isplaćene.

"Čekamo odgovor nadležnih da nam se uplati ono što nam na osnovu našeg rada pripada", kaže Maja Pajević.

U junu 2015. Privredni sud je uveo stečaj u "Vektra Boku", zbog duga od četiri miliona eura prema Crnogorskoj komercijalnoj banci.

Plan reorganizacije koji je kompanija u obavezi da ispuni za pet godina, dobio je konačno rješenje od Privrednog suda u februaru 2017. godine.

“Vektra Boka” je u međuvremenu prodala kompleks na Žanjicu, pa su radnici I njihovi pravni zastupnici tada tvrdili da novac od prodaje nije uplaćen na tačun firme, jer bi, kako su tada objasnili, povjerioci bili isplaćeni, a račun odblokiran.

Bonus video: