Ministarstvo plaća kamate za energetski efikasan dom

Program podrazumijeva atraktivan i održivi finansijski mehanizam u cilju primjene mjera energetske efikasnosti u domaćinstvima
2031 pregleda 0 komentar(a)
Slični programi do sada sprovedeni u preko hiljadu domaćinstava, Foto: Energetska-efikasnost.me
Slični programi do sada sprovedeni u preko hiljadu domaćinstava, Foto: Energetska-efikasnost.me

Ministarstvo ekonomije danas pokreće novu fazu programa „Energetski efikasan dom“ čiji je cilj smanjenje troškova grijanja i povećanje komfora u domaćinstvima, ostvarivanje značajnog smanjenja emisija CO2, kao i razvoj tržišta sistema za grijanje na moderne oblike biomase u Crnoj Gori, najavili su iz ovog ministarstva.

Program podrazumijeva atraktivan i održivi finansijski mehanizam u cilju primjene mjera energetske efikasnosti u domaćinstvima.

Za potrebe ovog programa, Ministarstvo ekonomije je obezbijedilo 100.000 eura za subvencionisanje kamata i naknada za obradu kredita za domaćinstva u Crnoj Gori koji se mogu koristiti za kupovinu i ugradnju sistema za grijanje na moderne oblike biomase (pelet, briket), koji uključuju kotlove/peći, cijevni razvod i/ili radijatore, za ugradnju termoizolacije na fasadi stambenog objekta kao i za ugradnju energetski efikasne fasadne stolarije.

U okviru Programa, građani će biti u prilici da apliciraju za beskamatne kredite do maksimalnog iznosa do 10.000, sa periodom otplate do šest (6) godina, za sprovođenje prethodno navedenih mjera energetske efikasnosti u svojim domaćinstvima, dok će Ministarstvo ekonomije subvencionisati troškove kamate i obrade kredita za cjelokupan period otplate kredita.

Iz Ministarstva ekonomije su naveli da ovaj program sprovode u saradnji sa partnerskim firmama koji su izvođači radova Mikromont Bijelo Polje, Home Systems Podgorica, Plam Inženjering Podgorica, Veneta Plamen Podgorica, Energos Podgorica i konzorcijum “LD gradnja-Cerovo” Nikšić, kao i partnerskim bankama Hipotekarna i Lovćen banka.

“Programom je predviđeno da građanin stupa u kontakt sa kvalifikovanim izvođačem radova kako bi dobio detaljnije informacije o ponudi u okviru programa ‘Energetski efikasan dom’. Po dobijanju ponude za izvođenje radova, građanin se obraća Ministarstvu ekonomije, sa zahtjevom za dobijanje potvrde da je kvalifikovan da učestvuje u programu, uz propratnu dokumentaciju kojom se dokazuje da je objekat na kojem će se izvoditi radovi legalan, odnosno da je u procesu legalizacije.

Zahtjev i propratna dokumentacija se može dostaviti na arhivu Ministarstva ekonomije (Rimski trg 46, 81000 Podgorica) lično ili putem pošte ili putem mejla na: info@ee-me.org”, saopšteno je iz Ministarstva ekonomije.

Ukoliko je zahtjev odobren, Ministarstvo izdaje uvjerenje da je građanin kvalifikovan za učešće u programu, nakon čega se građanin obraća banci i aplicira za kredit.

Procedure za implementaciju programa „Energetski efikasan dom“, kontakti partnerskih firmi i banaka, jedinične cijene materijala, opreme i usluga ponuđenih u okviru programa, obrazac zahtjeva za dobijanje uvjerenja za učešće u programu mogu se preuzeti na linku: www.energetska-efikasnost.me.

U prethodnoj fazi programa “Energetski efikasan dom”, mjere energetski efikasnosti su primijenjene u 93 domaćinstva u Crnoj Gori.

Ovaj program predstavlja svojevrstan nastavak ranijeg programa „Energy Wood“, koji je Ministarstvo ekonomije kroz tri faze realizovalo od 2013. godine, i u okviru kojeg je ugrađeno oko 1.010 sistema za grijanje na pelet i briket širom Crne Gore.

Sve informacije u vezi navedenog programa zainteresovani građani mogu dobiti putem e-mail: info@ee-me.org ili pozivom na telefon 020 482 186. Informacije o dinamici sprovođenja programa biće redovno objavljivane na sajtu: www.energetska-efikasnost.me.