Atlas grupa: Mijatović vratila sve kredite prije pet godina

Advokat Atlas grupe napominje da SDT i Viši sud u Podgorici nastavljaju da vrši sve jači pritisak na Duška Kneževića, određujući nezakonite pritvore članovima njegove porodice
3767 pregleda 1 komentar(a)
Atlas banka (arhiva), Foto: Savo Prelević
Atlas banka (arhiva), Foto: Savo Prelević

Odbrana predsjednika Atlas grupe, Duška Kneževića, tvrdi da ni Svetlani Mijatović ni njenom braniocu nije uručeno rješenje Višeg suda u Podgorici o određivanju pritvora.

„U informaciji koja je objavljena u medijima, Specijalni državni tužilac iznosi u potpunosti netačne podatke, navodeći da Svetlana Mijatović i Andrej Kononenko nisu bili u obavezi da banci vrate kredite koje su podizali. U IBM banci svi krediti koje su podigli Svetlana Mijatović i Andrej Kononenko su u cjelosti vraćeni banci“, ukazuje Zdravko Đukanović, advokat Kneževića i Svetlane Mijatović .

On napominje da SDT i Viši sud u Podgorici nastavljaju da vrši sve jači pritisak na Duška Kneževića, određujući nezakonite pritvore članovima njegove porodice.

„Pri tome, kao osnov za pokretanje krivičnog postupka protiv Svetlane Mijatović su krediti podignuti i isplaćeni prije gotovo pet godina. Nejasno je kako je i pored brojnih kontrola Centralne banke Crne Gore, koje su vršene svake godine i koje su objavljene, SDT tek sada uočilo ovu vrstu (kako kažu) nezakonitosti. Nejasno je zbog čega SDT ne procesuira i ne proverava na stotine nevraćenih kredita (krediti isplaćeni bez odgovarajućeg obezbjeđenja) u drugim bankama, ali uredno vraćene kredite uočava kao ozbiljnu nezakonitost“, rekao je Đukanović.

On ističe da je svih deset navedenih kredita je vraćeno u cjelosti.

„SDT takođe iznosi nedokazane i neprovjerene tvrdnje, zloupotrebljavajući okolnost da odbrana nije u mogućnosti da se u obraćanju javnosti i medijima detaljno izjasni na sve neistinite navode, jer ima zakonsku obavezu čuvanja tajne u odnosu na saznanja do kojih dođe u istrazi. Ova obaveza čuvanja tajne za SDT ne važi“.

Advokat Đukanović kaže da je u nekoliko navrata upoznao tužioca da su razlozi nepristupanja Svetlane Mijatović SDT u Podgorici zdravstvene prirode, ali je ta okolnost za SDT bez značaja.

„Nakon što nam bude uručeno rješenje o određivanju pritvora na isto ćemo uložiti žalbu. U konkretnom slučaju imamo situaciju selektivnog sprovođenja pravde i zakona kao i metod trostrukih standarda u postupanju SDT. Kao odbrana na ovakve postupke reagovaćemo svim zakonskim sredstvima, uvjereni da će sudovi postupati isključivo na osnovu zakona, čuvajući integritet struke i onemogućavajući samovolju Specijalnog državnog tužilašđtva“, naglašava Đukanović.

Bonus video: