Radnici “Montecarga” traže novu raspodjelu stambenih kredita

Uprava donijela odluku da podijeli 200.000 eura, od čega bi dobitnici vratili svega 20 odsto
1469 pregleda 0 komentar(a)
Sa jučerašnjeg protesta ispred uprave “Montecarga”, Foto: Savo Prelević
Sa jučerašnjeg protesta ispred uprave “Montecarga”, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 14.08.2019. 20:07h

Dvadesetak radnika državne kompanije za prevoz robe “Montecargo”, koje predvodi šef Sindikata radnika te kompanije Milo Adžić, protestovalo je juče ispred upravne zgrade zbog odluke o raspodjeli 200.000 eura stambenih kredita, po povlašćenim uslovima, od kojih se firmi vraća svega 20 odsto dodijeljenog iznosa. Oni traže poništenje te odluke.

Član Stambene komisije ispred radnika Rajko Maraš, koji je sa par kolega pokušao juče da dođe do članova menadžmenta da bi im proslijedio zahtjev da se neko od njih obrati nezadovoljnim radnicima, dobio je informaciju od Borisa Petkova, savjetnika predsjednika Borda “Montecarga” Slavenka Jovanovića, tvrdi on, da je izvršni direktor Muradif Grbović naredio „da im se niko ne smije obratiti“.

„Petkov nam je sapštio da je direktor odlučio da nam se niko ne smije obratiti“, kazao je „Vijestima“ Maraš nakon izlaska iz upravne zgrade.

Direktor Grbović juče nije ni bio na poslu, a nezadovoljni radnici uzalud su pozivali i predsjednika Borda Jovanovića da im obrati.

Na spornu raspodjelu kredita, prema nezvaničnim informacijama, stigla su blagovremeno 42 prigovora radnika i dodatno još četiri neblagovremena. Stambena komisija još nije odlučivala o prigovorima.

Adžić je pred okupljenim radnicima pročitao šest zahtjeva upućenih menadžmentu “Montecarga”. Prvi je da članovi menadžmenta prime na razgovor radnike koji su predali prigovor, drugi da im Komisija za stambena pitanja dostavi spisak svih radnika koji su dostavili prigovor. Traže i spisak svih radnika koji su se prijavili za kredit, kao i zapisnike sa svih sjednica komisije.

„Peto, tražimo spisak svih radnika željezničkih preduzeća koji su dobijali stambene kredite posljednjih 30 godina. Šesti je zahtjev, da predsjednik Odbora direktora primi na sastanak, prije donošenja konačne odluke, predstavnika našeg Sindikata, kao i člana Komisije Rajka Maraša“, naveo je Adžić.

Sporna odluka donijeta je 22. jula ove godine, a radnici “Montecarga” čitavu godinu čekaju odluku Ustavnog suda da ocijeni sporni pravilnik o dodjeli novca. Oni predlažu upravi da poništi spornu odluku i da u roku od dva mjeseca donese novi i pravedniji pravilnik o raspodjeli novca.

Nenezić: Dijele kako je njima milo

Jedan od nezadovoljnih i revoltiranih radnika Ranko Nenezić kazao je „Vijestima“ da se u vezi sa raspodjelom novca „pita stambenokreditna mafija ‘Montecarga’“, izuzev njihovog člana Sindikata.

„Mislim na sve komisije za stambena pitanja. Otkad postoji ‘Montecargo’ sve su stambene kredite dijelili kako je to njima bilo milo“, istakao je Nenezić u odgovoru na dodatno pitanje o „stambenokreditne mafije“.

Klikovac dobijao kredite još od 80-ih, a ima 52 godine staža

Nezadovoljni radnici “Montecarga”, koji nisu nikad ili rijetko dobijali stambene kredite, juče su „Vijestima“ predočili spiskove iz perioda SFRJ prema kojima je Milenko Klikovac, šef glavnog i menadžmentu lojalnog Sindikata “Montecarga”, dobijao iz nekad jedinstvene crnogorske Željeznice stambene kredite 1981. i 1985. godine u dinarskim iznosima od 345.300 i 115.000.

Klikovcu je, prema posljednoj raspodjeli, dodijeljeno pojedinačno najviše kredita 13.500 eura.

„Imam ukupno 52 godine staža, odnosno, 44 godine plus benificirani staž. Ako nisam zaslužio da dobijem kredit, ne znam ko je, recite vi... Otkad postoji ‘Montecargo’ (tokom dvije raspodjele - prim. aut.) dobio sam ukupno 9.800 eura kredita“, kazao je Klikovac “Vijestima”.

Bonus video: